Hypersooniset aseet tulevat - Venäjä kertoo tehneensä viimeistelevät koelaukaisut uudella ohjusjärjestelmällä

Hypersooniset aseet ja niiden havainnointijärjestelmät tekevät tuloaan taistelukentille. Venäjän kerrottiin 26. joulukuuta tehneen koelaukaisun hypersoonisella ohjuksella. Uuden nopeusalueen aseita ja niiden havainnontijärjestelmiä kehittää usea toimija ympäri maailmaa.

Tulevaisuuden taistelukentille on tulossa paljon erilaista uutta teknologiaa, joista yksi on hypersooniset aseet. Kyseisellä nopeusalueella tarkoitaan yli viiden ja alle 10 Machin nopeutta.

Uutistoimisto TASS:n mukaan Venäjän puolustusministeriö olisi tehnyt koelaukaisun ja muita varmistavia kokeita Avangard-ohjusjärjestelmällä. 

Kyseessä on koodinimellä 15Yu71 tunnettu mannertenvälinen ohjus, joka  voisi kuljettaa ydinkärkiä ja perinteisiä räjähteitä. Ohjuksen on raportoitu myös siirtyneen sarjatuotantovaiheeseen jo keväällä 2018. Järjestelmän kerrotaan tulevan Venäjän asevoimien käyttöön vuoden 2019 aikana.

Raytheon_hypersonic_missileKilpajuoksu uudelle nopeusalueelle on kovaa ja kehitystyötä tehtään monella eri tehtaalla eri puolilla maailmaa.

Yhdysvaltain asevoimien tutkimusorganisaatio DARPA etsii MACH (Materials Architectures and Characterization for Hypersonics) -ohjelmassaan parhaillaan uusia materiaaleja jäähdyttämään hypersoonisella nopeudelle lentäviä laitteita.

Yhdysvaltain ilmavoimat USAF on solminut sopimuksen ainakin Raytheonin kanssa hypersoonisten aseiden kehittämisestä. Osapuolten välillä on 900 miljoonan dollarin sopimus uuden Long-Range Standoff Weaponin kehittämisestä. Raytheonin mukaan uudenlaisen uhan muodostavat ohjukset voisivat lentää New Yorkista Los Angelesiin jo noin puolessa tunnissa ja niitä olisi erittäin hankala pysäyttää.

X60A_USAFUSAF on mukana myös X-60A -hankkeessa, jossa Generation Orbit Launch Services kehittää hypersooniseen lentoon kykenevää scamjet-moottorilla varustettua rakettia. X-60A kykenisi jopa viisinkertaiseen äänennopeuteen.

Tutkahorisontista johtuen mm. aluksilla on rajalliset mahdollisuudet torjua matalalla lentäviä, suurella nopeudella eteneviä ohjuksia. Supersoonisten ja jopa hypersoonisten nopeuksien myötä tämä uhka on pahenemassa entisestään

Saab_HMD_seagiraffeAinakin ruotsalainen Saab on esitellyt syksyllä 2018 laivastotutkan, jossa on ns. Hypersonic Detection Mode -suorituskyky. Valmistajan mukaan uusi Sea Giraffe -versio kykenee havaitsemaan hypersoonisella nopeudella eteneviä kohteita.