IAU ja SLSY laajentavat työtaisteluaan Finavian toimia vastaan

Oulu_ilmakuva_finaviaIlmailualan Unioni IAU ja Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys SLSY ovat ryhtyneet työtaistelutoimiin Finaviaa vastaan. Toimia ovat edeltäneet pitkät tuloksettomat neuvottelut. Ammattiliitot syyttävät Finaviaa työehtosopimuksilla keinottelusta lentoliikenteen maapalvelu- ja matkustamotyössä. Laajennetut työtaistelutoimet alkavat 14. huhtikuuta.

IAU:n ja Finavian välinen kiista koskee nyt noin 80 maapalvelutyöntekijän työehtoja, joiden osalta Finavia ei niiden mukaan halua noudattaa samaa sopimusta. Kyseiset työntekijät tekevät maapalvelutyötä lähinnä halpalentoyhtiölle, kuten Norwegian ja Ryanair. IAU:n mukaan tämä tapahtuu huomattavasti muita alan työntekijöitä heikommilla työehdoilla.
 
Ammattiliittojen mukaan Finavian harjoittama työehtokeinottelu perustuu töiden järjestelemiseen eri tytäryhtiöihin.  Liittojen hampaissa on erityisesti tytäryhtiö Airpro ja sen yrityskohtainen työehtosopimus.
 
"Nimellisesti ”halpalentoyhtiösopimuksen” on allekirjoittanut PALTA, mutta sopimuksesta puuttuu työntekijäpuolen edustavuus maapalvelu- ja matkustamotyössä. Toistaiseksi Finavia on yrittänyt laikaista edustavuusongelman maton alle toteamuksella, että aloite ”järjestelyihin” on tullut halpalentoyhtiöiltä", kerrotaan ammattiliittojen tiedotteessa.
 

IAU:lla ja SLSY:llä yleissitovat työehtosopimukset
 
  iau_logoLentoliikenteen maapalvelutehtäviä koskeva työehtosopimus on solmittu IAU:n ja työnantajaliitto PALTA:n välillä. Sopimus on yleissitova ja sen määräyksiä noudatetaan 3 500 työntekijän työehtoina. Myös Finavia-konsernissa 170 maapalvelutyöntekijää on tämän sopimuksen piirissä.
 
Vastaavasti SLSY:n ja PALTA:n välillä on solmittu matkustamotyötä koskeva työehtosopimus. Sopimuksella on niin ikään yleissitovan työehtosopimuksen asema ja sitä noudatettaan yli 2 000 työntekijän. Finavia vuokraa matkustamohekilöstöä charter-liikennettä harjoittaville halpalentoyhtiöille selvästi yleissitovaa työehtosopimusta huonommin ehdoin. Finavian palkkalistoilla on jatkuvasti yli 100 matkustamon vuokratyötekijää.
 
SLSYIAU ja SLSY eivät hyväksy Finavian työehtosopimuskeinottelua, jolla tuetaan halpalentoyhtiöitä suoraan työntekijöiden kustannuksella. Liitot painottavat, että tällaiset järjestelyt eivät ylipäänsä kuulu valtion Finavialle osoittamiin tehtäviin.
 
"Erityisjärjestelyin toteutettava yhteistyö halpalentoyhtiöiden kanssa on sekä muiden lentoyhtiöiden että Finavian kanssa kilpailevien maapalvelutoimijoiden näkökulmasta lentoaseman pitäjän rooliin sopimatonta suhmurointia", ilmoittavat IAU ja SLSY.
 
 
  Työtaistelutoimet laajenevat 14. huhtikuuta
 
Työntekijäpuoli ilmoittaa Finavian ja Airpron kaiken matkatavaran ja rahdin käsittelyn seisahtuvan Oulun lentoasemalla tiistaina 14.4. kello 6.00 – 12.00 ja keskiviikkona 15.4. kello 6.00 – 12.00 sekä muilla lentoasemilla Oulua lukuun ottamatta tiistaina 14.4. kello 12.00 – 18.00 ja keskiviikkona 15.4. kello 12.00 – 18.00.
 
Edellisten toimine lisäksi matkatavaran ja rahdin käsittely seisahtuu myötätuntotyötaistelun myötä myös Aviatorissa, Swissportissa ja RTG:ssä tiistaina 14.4. kello 6.00 – 18.00 ja keskiviikkona 15.4. kello 6.00 – 18.00 lukuunottamatta Blue1:n, Finnairin ja Flyben liikennettä, joka on rajattu kokonaan työtaistelujen ulkopuolelle.
 
Työtaistelujen aikana niihin osallistuvat työntekijät tekevät normaaliin tapaan kaikki muut maapalveluihin liittyvät työt, kuten koneiden siirrot matkustajasilloilta, lähettämiset, portaiden siirrot sekä jäänpoistoon liittyvät työt. Myös matkustajien liikkumiseen tarvittavat apuvälineet, kuten pyörätuolit ja lastenrattaat, lastataan ja puretaan normaalisti työtaistelujen aikana.
 
Poikkeuksen muodostavat kuitenkin Norwegianille tarjottavat maapalvelut. Ne seisahtuvat Aviatorissa kokonaan tiistaina 14.4. kello 6.00 – 18.00 ja keskiviikkona 15.4. kello 6.00 – 18.00.
 
Matkustamopalvelutyö, joka tehdään Finavian ja Airpron vuokratyönä seisahtuvat tiistaina 14.4. kello 6.00 – 18.00 ja keskiviikkona 15.4. kello 6.00 – 18.00. Finavia ja Airpro välittävät vuokratyötä charter-liikennettä harjoittavista halpalentoyhtiöistä mm. Thomas Cookille ja TUIflylle.

SLSY on jättänyt jo aiemmin ennakkoilmoituksen myös Finavian/Airpron matkustamotyötä koskevasta työtaistelusta, joka alkaa keskiviikkona 1.4. kello 7.00 ja päättyy samana päivänä kello 14.00.