Ilmatieteen laitoksen uusi WRM200-säätutka parantaa lentosääpalvelua Keski-Suomessa

WRM200_Ilmatieteenlaitos_MKIlmatieteen laitos sai Keski-Suomen Petäjävedelle uuden kaksoispolarisaatioteknologiaa hyödyntävän tutkan, joka parantaa huomattavasti säätutkapalvelua Keski-Suomen alueella. Suomalaisen Vaisalan rakentamasta tutkasta on iso hyöty Tikkakoskella sijaitsevan Ilmavoimien lentosotakoulun operaatioille.

WRM200_Ilmatieteenlaitos_HMUuden säätutkan havainnot tukevat Ilmatieteen laitoksen sääpalvelua koko maassa, mutta tuovat tuntuvan parannustason erityisesti Keski-Suomessa, jossa esim. teiden talvikunnossapidon tarpeisiin voidaan tuottaa laadukkaampaan tutkatietoa.

Tutkasta on hyötyä myös puolustusvoimien Tikkakosken lentosotakoululle, jonne Ilmavoimat keskitti koulutuksensa vuoden 2015 alusta. Lentosotakoulun lentotunnit lisääntyivät muutoksen seurauksena merkittävästä. Jyväskylän lentoasema saikin aluehallintavirastolta tarvittavat ympäristöluvat 20. marraskuuta 2014.

Petäjävedelle noussut maailman johtavan säänmittausinstrumenttien ja -järjestelmien toimittajan Vaisalan rakentama WRM200-tutkatorni on 26 metriä korkea ja antennin suojakuvun kanssa kokonaiskorkeus nousee 33 metriin.

Uudella tutkalla alkaa seuraavaksi kuukauden mittainen koekäyttöjakso, jonka jälkeen se otetaan operatiiviseen käyttöön jos ongelmia ei ilmene. Koekäytössä selvitetään tutkan lisäksi myös tietoliikenneyhteyksien toimivuus.

Lentosaapaivystaja_ilmatiedeTutkan hydrometeorien HydroClass-ohjelmisto luokittelee reaaliaikaisen polaarisaatiomittauksen perusteella kohteet havaiten rakeet, räntäsateen, vesisateen, lumisateen, märän lumen sekä muut kuin säähän liittyvät ilmiöt.

"Kaksoispolarisaatiotutka WRM200 on maailmalla hyvin menestynyt tuote. Jo lähes kolmenkymmenen maan meteorologiset laitokset ovat valinneet Vaisalan säätutkateknologian omiin havaintoverkkoihinsa", kertoo Vaisala Oyj:n tuotelinjapäällikkö Pekka Utela.

Ilmatieteenlaitos_WXSäätutka on tärkeä havaintoväline ennustettaessa nopeasti muuttuvia säätilanteita, ja sen avulla kyetään tehokkaasti havaitsemaan paikalliset sateet ja erottamaan eri sateen olomuodot toisistaan. Uusi tutka parantaakin etenkin lyhytaikaisia sääennusteita ja helpottaa talven lumisateiden ajankohdan ja voimakkuuden ennustamista.

Suomen säätutkaverkkoon kuuluu tasan kymmenen tutka-asemaa. Muut Ilmatieteen laitoksen säätutkat sijaitsevat Korppoossa, Vantaalla, Kaipiaisissa, Kesälahdella, Ikaalisissa, Kuopiossa, Utajärvellä, Vimpelissä ja Luostotunturilla.

Lue myös: