Ilmavoimat korvannee Vinkat käytetyillä koulukoneilla

vinka_ilmavoimatIlmavoimien Valmet L70 Vinkoille haetaan seuraajaa mahdollisesti myös käytetyistä koulukoneista. Korvaajaa etsinyt VX-hankinta keskeytettiin marraskuussa 2015. Nyt Puolustusvoimien logistiikkalaitos hakee 28-30 uutta tai käytettyä koulukonetta.

Marraskuussa 2015 keskeytetyn VX-hankinnan tarjouspyyntöihin saatiin kaksi vastausta. Koneet olivat saksalainen Grob TP 120 ja tsekkiläinen Zlin Z 242. Potkuriturbiinilla varustettu Grob täytti vaatimukset mutta oli liian kallis. Zlin puolestaan osoittautui liian ahtaaksi suomalaiselle maksimissaan 190 senttiä pitkälle tulevalle hävittäjäohjaajalle.

Ilmavoimien alkuperäisen hankintailmoituksen mukaan tarkoitus oli ostaa 20 - 25 taitolento- ja mittarilentokelpoista konetta. Niiden tuli olla sauvaohjattuja ja niissä oli oltava nokkapyörälaskuteline.

Lisäksi uusilta koulukoneilta vaadittiin siviili-ilmailuviranomaisen myöntämä tyyppihyväksyntä. G-rajojen minimit taitolento-kategoriaan hyväksytylle ilma-alukselle oli määritelty välille +6G / -3G.

Logistikkalaitoksen uusi 9. maaliskuuta esittämä tarjouspyyntö koulukoneiden hankkimiseksi umpeutuu 25. huhtikuuta 2016. Sen mukaan Ilmavoimille haetaan 28-30 uutta tai käytettyä koulukonetta.

VN-tyyppitunnuksella varustettuja Vinkoja on ollut Ilmavoimien käytössä 30 kappaletta, ja 28 niistä on tällä hetkellä palveluskäytössä. Konekaluston elinkaari on päättymässä vuoteen 2019 mennessä. Korvaavan järjestelmän tulisi olla käytössä osittain jo vuonna 2018.

Lue myös: