Iso-Britannia kehittää uutta hävittäjää - Tempest lentäisi F-35:n rinnalla ja korvaisi Eurofighterin

Tempest_1Iso-Britannia aikoo kehittää uuden sukupolven eurooppalaisen hävittäjäkoneen. Sitä kehittää Britannian hallituksen nimeämä "Team Tempest". Uuden sukupolven hävittäjä voisi nousta taivaalle vuoteen 2035 mennessä. Hanke on osaltaan myös vastaus Saksan ja Ranskan noin vuosi sitten ilmoittamalle eurooppalaiselle hävittäjähankkeelle.

Ison-Britannian puolustusministeri Gavin Williamson esitteli uuden hävittäjäkoneen konseptin 16. heinäkuuta Farnboroughin ilmailunäyttelyssä yhdessä tulevaisuuteen vastaavaan ilmataistelustrategian. Kyseessä on kokonaan uusi ns. seuraavan sukupolven hävittäjä, jonka on määrä turvata Britannian ilmaherruus.

IMG-20180717-WA0001Uuden Tempest-konseptin takana ovat Britannian hallituksen ohella BAE Systems, Leonardo, MBDA ja Rolls-Royce. BAE Systemsin vastuualueena ovat kone ja järjestelmäintegraatio, voimanlähteen kehittää Rolls-Royce, avioniikka ja sensorit tulevat Leonardolta ja asejärjestelmän MBDA:lta, joiden osalta olisi luvassa hypersoonisia aseita sekä parvitoimintaan kykeneviä ohjuksia.

Tempest_2Tempest on deltasiipinen, ja kaksimoottorinen monitoimihävittäjä, jossa on myös häiveominaisuuksia. Britannian puolustusministeriö ja teolliset yhteistyökumppanit investoivat teknologiahankkeisiin yku kaksi miljardia puntaa vuoteen 2025 mennessä.

 Konetyypin alustavat määritykset on määrä saada valmiiksi vuoden 2020 loppuun mennessä. Lopullinen investointipäätös tehdään vuoteen 2025 mennessä. Päämääränä on uuden sukupolven hävittäjän operatiivisen kyvyn saavuttaminen vuoteen 2035 mennessä.

Britannian nykyiset ensilinjan monitoimihävittäjät ovat Lockheed Martin F-35 Lightning II ja Eurofighter Typhoonit. Britannia on ns. Tier1 -kumppani Locheed Martinin F-35 -hankkeessa ja se on mukana myös Suomellekin tarjottavassa Eurofighterissa.

Tempest_3Uusi Tempest-konseptin mukainen hävittäjä turvaisi saarivaltakunnan ilmatilaa tulevaisuudessa yhdessä F-35:n kanssa. Nykyisten Eurofightereiden odotetaan pysyvän rivissä kuitenkin vähintään vuoteen 2040 saakka.

Airbus ja Dassault julkaisivat oman hankkeensa seuraavaksi eurooppalaiseksi hävittäjäkoneeksi jo vuosi sitten ja päätös sen jatkamisesta tehtiin huhtikuussa 2018. Kanaalin eteläpuolisen yhteistyön tuloksena on määrä saada hävittäjä ilmaan vuosien 2035-2040 välillä.

Lue myös: