Itsenäisyyspäivän paraatissa mukana 37 ilma-alusta

11_muodostelma_2_ilmavoimatItsenäisyyspäivän paraati järjestetään tänä vuonna Kuopiossa Suomi 100 -hengessä. Teemana on "Maanpuolustus kuuluu kaikille". Sään salliessa luvassa on suomalaisittain suuri 27 sotilaskoneen  ja kymmenen helikopterin ylilento. Ilmassa nähdään myös itsenäisyyden juhlavuoteen liittyviä kuvioita.

Paraatin kokonaisvahvuus 6. joulukuuta on noin 1100 henkilöä, 48 ajoneuvoa ja 37 ilma-alusta. Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen joukkojen lisäksi paraatiin osallistuu reserviläisistä muodostettava Maakuntakomppania, Maanpuolustuskoulutusyhdistys, rauhanturvaajia, veteraanien ja maanpuolustusjärjestöjen lippulinnat sekä Naisten valmiusliiton ja Sotilaskotiliiton edustajia.

Paraatin vastaanottaa Ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Sampo Eskelinen seurassaan Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtaja Antti Kivelä. Paraatijoukkoja komentaa Ilmavoimien esikuntapäällikkö prikaatikenraali Jari Mikkonen. Kenttähartauden pitää Ilmavoimien kenttärovasti Kari Mannermaa.

Paraatipäivän juhlallisuudet alkavat kello 9 seppeleenlaskulla Sankaripuistossa. Seppeleenlaskuun osallistuvat Maanpuolustusjärjestöjen lippulinna, esikuntaosasto sekä Veteraanien lippulinna. Jumalanpalvelus järjestetään Kuopion Tuomiokirkossa kello 10 alkaen.

Paraatikatselmus järjestetään Kuopion Keskuskentällä kello 12. Paraatijoukot ryhmittyvät Keskuskentälle kello 11.30 alkaen. Katselmuksen jälkeen joukot suorittavat ohimarssin kello 13.15 Tulliportinkadulla Puistokadun tasalta kohti Maaherrankatua. Ohimarssissa on mukana jalan marssivien joukkojen lisäksi myös 48 moottoriajoneuvoa.

Ohimarssin aikana ylilennolla nähdään Ilmavoimien 12 McDonnell Douglas (Boeing) F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää, 12 BAE Systems Hawk -suihkuharjoituskonetta, CASA C-295M -kuljetuskone, Pilatus PC-12- ja Gates Learjet -yhteyskoneet.

paraati15_3_puolustusvoimatLisäksi mukana on maavoimien kuusi NH Industries NH90 -kuljetushelikopteria ja neljä Hughes MD500 -kevythelikopteria.

Ylilennolla on nähtävissä Suomi 100 -juhlavuoteen liittyviä kuvioita. Ilmavoimista ei kuitenkaan vielä kerrota, millaisia. Lentoposti.fi arvaili lokakuussa, että 24 sotilasuihkukoneella pystyisi muodostamaan taivaalle numeron 100 (lue enemmän linkistä jutun lopussa).

Lentokoneiden lentokorkeus ylilennon aikana on 300 metriä ja helikoptereilla 150 metriä. Lentojen toteutumisella on normaaliin tapaan säävaraus.

Paraatipäivän kalustonäyttely on avoinna kello 10 - 15 Kuopion torilla. Siellä yleisöllä on mahdollisuus tutustua Puolustusvoimien nykykalustoon.

Paraati vaikuttaa Kuopion liikenteeseen. Yleisöä pyydetään saapumaan tapahtumapaikalle hyvissä ajoin mahdollisuuksien mukaan julkisia liikennevälineitä käyttäen ruuhkautumisen välttämiseksi. Osa kaduista ja alueista varataan kokonaisuudessaan paraatikäyttöön. Liikennejärjestelyistä tiedotetaan tarkemmin viikolla 48. T.T.

Paraatipäivän ohjelma

9.00 Seppeleenlasku Sankaripuistossa
10.00 Jumalanpalvelus Tuomiokirkossa
12.00 Paraatikatselmus ja kenttähartaus Keskuskentällä
13.15 Ohimarssi Tulliportinkadulla
14.30 Päiväjuhla Musiikkikeskuksella (kaikille avoin)

10.00–15.00 Kalustonäyttely Kuopion torilla