Jämi Fly In on Ilmailuliiton päälentonäytös 2012 - erikoisuutena UAV:n katapulttistartti

rangerjamneti_jamiflyinLauantaina käynnistyvä Jämi Fly In on vähitellen kasvanut experimental-harrastajien kokoontumisesta täyden palvelun ilmailutapahtumaksi. Tänä vuonna sillä on myös Suomen Ilmailuliiton päälentonäytöksen arvo, mikä takaa Ilmavoimien täyden tuen tapahtumalle. Lisäksi Jämillä on luvassa runsas kattaus yleis- ja harrastusilmailua.

Jämin lentonäytös 7.-8. heinäkuuta on jaettu kumpanakin päivänä kolmeen noin tunnin kestävään jaksoon. Ne toistuvat suunnilleen samanlaisina lauantaina ja sunnuntaina. Ensimmäinen osuus alkaa kello 13 ja viimeinen päättyy kello 18.

Tapahtuman avaa harvinainen esitys, kun maavoimien miehittämätön ilma-alus (UAV, Unmanned Aerial Vechicle) laukaistaan katapultista. Tätä ei ole aiemmin nähty suomalaisessa ilmailutapahtumassa ja maailmallakin mahdollisuus nähdä UAV:n startti yleisötapahtumassa on suuri harvinaisuus.

Tykistöprikaatin tiedustelupatteriston RUAG Rangerin lentoonlähdön jälkeen ulkolennättäjä ottaa koneen haltuunsa ja tekee pari matalaa lähestymistä näytöslinjan suuntaisesti. Tämän jälkeen hän luovuttaa koneen takaisin maavalvonta-asemalle, joka ohjaa koneen laskuun Niinisalossa sijaitsevalle järjestelmän omalle kentälle.

Raskaasta sotilaskalustosta Jämillä nähdään myös Ilmavoimien McDonnell Douglas F/A-18 Hornetin soolo sekä NH Industries NH90 -helikopterin esitys. Molemat ovat maailmanluokan nähtävää, kuten myös BAe Hawk -suihkuharjoituskoneilla lentävän Midnight Hawks -osastotaitolentoryhmän esitys. Kevyempää kalustoa edustaa Rajavartiolaitoksen Agusta Westland AW 119 Ke Koala -kopteri

Historiallisia koneita on Jämillä nähty aiemminkin ja perinne jatkuu. Per Cederqvist tulee jälleen, mutta Spitfiren sijasta koneena on nyt Bilteman omistuksessa oleva North American Mustang P-51D, varsinainen klassikkokone sekin. Merlinin murinaa on siis jälleen luvassa. Tähtimoottorien ystäville on tarjolla peräti kaksi Harvardia.

Keski-Suomen Ilmailumuseo tuo näytteille vasta entisöinnistä valmistuneen Hawker Hurricane -hävittäjän, toki vain maanäyttelyyn. Lentävä kolmitasoinen Fokker Dr.1 -replika sen sijaan elähdyttänee vanhemman sotakaluston ystäviä.

Kaikkea ohjelmaa on mahdotonta listata: luvassa on lennokkeja, taitolentoa, kevytilmailua, laskuvarjohyppyjä sekä kaikkea muuta ilmassa liikkuvaa. Lentävää kalustoa täydentää maanäyttely. Tarkemmat tiedot löytyvät tapahtuman nettisivuilta.


Jämi Fly In