Japaniin osuva taifuuni Hagibis vaikuttaa myös lentoliikenteeseen - Finnair seuraa tilannetta

Hagibis_Nasa(päivittynyt 15.50) Japaniin 12.-13. lokakuuta osuva taifuuni Hagibis vaikuttaa lentoliikenteeseen usealla Japanin lentokentällä. Japan Airlines ja All Nippon Airways (ANA) ovat ilmoittaneet viiveistä ja peruutuksista. Finnair seuraa tilannetta ja tekee tarvittaessa päätöksiä lentojensa osalta. Hagibista koskeva myrskyvaroitusalue kattaa merkittävän osan Japanin saarista.

Hagibis_ennustemalli_JMAJapania lähestyvä taifuuni Hagibis on saanut japanilaiset lentoyhtiöt perumaan lentojaan erityisesti Tokion lentokentillä.  Myrskyn odotetaan saavuttavan Japanin itärannikon lauantaina 12. lokakuuta jatkaen matkaansa kohti Tokiota. Lentojen perumiset osuvat suurimmalta osin juuri lauantaille ja sunnuntaille.

Finnair kertoo Lentoposti.fi:lle arvioivansa taifuunin vaikutuksia perjantaiaamupäivän 11. lokakuuta aikana ja tiedottavansa mahdollisista muutoksista. Finnair lentää nykyisin Japanissa Tokion Naritaan, Osakaan, Nagoyaan ja Fukuokaan.

Suomen ulkoministeriö on lähettänyt matkustusilmoituksen tehneille suomalaisille viestin lähestyvästä taifuunista. Viesti sisältää kehotuksen seurata paikallisviranomaisten tiedotteita sekä ulkoministeriön yhteystiedot.

Taifuuni Hagibiksen sisällä tuulennopeuden ennustetaan olevan yli 55m/s eli noin 105 solmua. Puuskittainen tuuli voi olla jopa 75m/s eli 150 solmua. Yli 50 solmun tuulia ennustetaan lähes koko Japaniin. Myrsky tuo tullessaan myös voimakkaan vesisateen ja ennustettu sademäärä on 200-300mm.

Hagibis_50ktANA on perunut tulevalta lauantailta 12. lokakuuta kaikki lentonsa Hanedan ja Naritan lentokentiltä. Lisäksi yhtiö raportoi mahdollisesti peruvansa lentoja myös Osakasta ja Chubusta.

Japan Airlines puolestaan on perunut kuusi lentoa Hanedan, Osakan ja Chubun lentokentiltä, mutta on varautunut myös perumaan merkittävästi enemmänkin lentojaan.

JAL:n arvion mukaan muutokset koskettavat seuraavia lentokenttiä: Tokyo Haneda, Tokyo Narita, Nagoya Chubu, Osaka Itami, Osaka kansai,  Sendai, Yamagata, Niigata, Komatsu, Nanki-Shirahama, Tokushima, Takamatsu, Kochi, Kushiro, Obihiro, Aomori, Misawa, Akita, Hanamaki, Sendai, Yamagata, Niigata, Komatsu.

Hagibis_ennustemalli_JTWCMatkustajalentokoneiden operaatoita koskevat erilaiset tuulirajat. Huomioitavaksi tulee maksimi sivutuuli, jonka johon vaikuttavat konetyypin lisäksi myös mm. kiitotieolosuhteet. Muita tuulirajoituksia ovat mm. matkustamon- ja rahtiruuman ovien avaamista koskevat rajat. Vaikka lento pääsisi kohteeseen ei maahuolintaa voida välttämättä suorittaa sääolosuhteiden takia.

Syyskuussa 2018 taifuuni Jebi osui Japaniin ja Osakan lentokenttä oli pitkään veden vallassa. Tuolloin Finnair joutui siirtämään lentonsa Nagoyaan.

Päivitys kello 15.50: Lisätty tieto Ulkoministeriön lähettämästä viestistä suomalaisilla matkustusilmoituksen tehneille.

Lue myös: