Juhlivalla ja uhanalaisella Malmilla Fly in elokuussa

malmi75_malminlentoasemanystavatKuluvana vuonna 75 täyttävällä Malmin lentoasemalla järjestetään Helsinki Fly in -tapahtuma 16.-18. elokuuta. Se on suunnattu ilmailijoille harrastelajista riippumatta. Myös maitse on lupa saapua. Varsinainen päätapahtuma on lauantaina 17. elokuuta kello 10-17. Tarkempi ohjelma julkaistaan Fly in -nettisivuilla. Omilla koneillaan saapuvilta ja 31. heinäkuuta kello 16.00 mennessä ilmoittautuneilta ei peritä laskeutumis- eikä pysäköintimaksuja. Juhlavuodesta huolimatta kentän tulevaisuus on kuitenkin jälleen uhattuna.

Helsinki-Malmi avajaisia vietettiin 15. toukokuuta 1938. Ensimmäinen kone oli kuitenkin laskeutunut jo 16.12.1936.  Vielä keskeneräisellä kentältä alkoi tuolloin myös reittiliikenne.

Lentoasema-alue on Helsingin kaupungin ja valtion välisen vanhan sopimuksen perusteella ilmailukäytössä vuoteen 2034 asti. Silti pääkaupungin oma lentoasema on vuosikymmenet ollut lopettamisuhan alla.

EFHF_terminaali_talvella_1Jonkin aikaa tällä rintamalla on ollut hiljaisempaa, mutta nyt alue jälleen haluttaisiin asumiskäyttöön. Ja tällä kertaa vaikuttaa siltä, että siihen oltaisiin valmiita ilman korvaavan kentän rakentamista.

Kuten kaikki alueella lentäneet ovat havainneet, vapaasta maapohjasta ei pääkaupunkiseudulla ole pulaa, Metsää ja peltoa riittää. Helsingin kaupunki jopa harjoittaa maanviljelystä alueellaan.

Malmin kenttäalueen rakennuskieltoa jatkettiin juuri vuoteen 2018 asti. Se estää tehokkasti toiminnan kehittämistä. Kentälle autoilla tulevien pysäköinti on muutettu maksulliseksi ja tärkeä ravintolakin on ainakin toistaiseksi suljettuna. Nämäkin ovat olleet omiaan näivettämään kenttää.

Finavia pohtii parhaillaan pääosin Helsinki-Vantaan tuotoilla rahoitettavan tappiollisen lentokenttäverkostonsa tulevaisuutta. Liikenneministeriössä puolestaan luodaan kansallista lentoliikennestrategiaa.

EFHF_kalustoa_talvella_1Asuntoministerikin on kommentoinut Malmin sopivan hyvin rakennusmaaksi pääkaupunkiseudun asuntopulan poistamiseksi. Lentoasema saattaakin tässä vyörytyksessä jäädä altavastaajaksi. Toki puolestapuhujiakin löytyy, niistä tärkeimpänä Malmin lentoaseman ystävät ry.

Helsinki-Malmi ei ole ainoastaan historiallinen harvinaisuus ja harrastelentokenttä, vaan siellä koulutetaan merkittävä osa ammatti-ilmailijoistamme. Rajavartiolaitoksen Vartiolentolaivueen meripelastusta ja -valvontaa palveleva helikopteritukikohta korjaamoineen on keskeinen osa toimintaa. Myös Suomen Ilmailuliiton toimisto on Malmilla.

Tietoa Fly in -tapahtumaan lentäen saapuville

Helsinki-Malmin eli EFHF:n lennonjohto on järjestäjien tämän hetkisen tiedon mukaan avoinna perjantaina kello 9-19, lauantaina 10-17 ja sunnuntaina 10-17. Fly-in -liikenne on syytä ajoittaa lennonjohdon aukioloaikaan. Pysäköintiohjausta lentokoneille on tarjolla samoina aikoina.

Fly in järjestetään normaalin lentotoiminnan piirissä ja tilaisuus on avoin kaikille lentokoneille. Kenttä toimii normaalien lentosääntöjen mukaan ja lentäjät vastaavat omasta toiminnastaan. Tilaisuuden järjestävät Malmin lentoasemalla toimivat ilmailukerhot, yritykset ja henkilökunta yhteistyössä.

 

Tapahtuman kotisivut: helsinkiflyin.fi

Malmin lentoaseman ystävät ry: pelastamalmi.fi