Kansainvälinen naistenpäivä näkyy perinteisesti lentoyhtiöissä - myös Finnairissa

LH_naispilots_1(päivitys klo 17.25) Lentoyhtiöt juhlistavat kansainvälistä naistenpäivää 8. maaliskuuta perinteisesti. Luvassa on toistaiseksi edelleen erityisiä lentoja, joissa koko miehistö on naisia. Esimerkiksi Lufthansa lennättää päivän aikana Berliinistä kuutta naistenpäivän miehistöä, jossa kaikki jäsenet ovat naisia Suomessa on ollut miehistön sijaan esillä jopa termi naisisto. Finnair ilmoitti iltapäivästä lentävänsä naistenpäivän erikoislennon Tokioon.

Saksalaisjätti Lufthansa lennättää 8. maaliskuuta kuutta naisista koostuvaa miehistöä lennoillaan Berliinistä. Kyseessä on Lufthansan, Swissin, Austrian Airlinesin, Eurowingsin ja Brussels Airlinesin lennot. Ne suuntautuvat Frankfurtiin, Müncheniin, Düsseldorfiin, Wieniin, Zürichiin ja Brysseliin.

LH_naispilots_2Reittilentojen lisäksi vastaavalla tavalla operoidaan myös  Lufthansan IFE-järjestelmien kehittämiseen suunnattu ns. FlyingLab -lento LH440 Frankfurtista Houstoniin.

"Olemme onnistuneet kasvattamaan naishakijoiden määrää lentokouluissamme hakemalla oppilaita aiempaa kohdennetummin sekä helpottamalla työn ja perhe-elämän yhdistämistä. Meidän lento-oppilaistamme 15 prosenttia on naisia", kommentoi Lufthansan HR-toiminnasta vastaava johtaja Bettina Volkens.

Suomessa myös Finnair on kasvattanut naislentäjien määrää erityisesti viime vuosina, kun lentäjien rekrytointi on ollut vauhdikasta. Nykyisin Finnairin kapea- ja laajarunkokoneita lentää jo 29 naislentäjää, joista kahdeksan toimii kapteenin tehtävissä.

Finnair_naisisto_2018Finnair kertoi iltapäivästä lentävänsä naistenpäivän lennon AY073 Tokioon naisista koostuvalla miehistöllä. Erikoislennon naisistoon kuuluvat kapteenit Marjo ja Camilla, perämies Sanna ja matkustamossa työskentelevät Mari, Teija, Annica, Saija, Paula, Ronja, Erika, Emi ja Tomomi.

Finnairin kaukolennolla oli ensimmäistä kertaa ainoastaan naisista koostuva miehistö 7. elokuuta 2017. Tuolloin lento suuntautui New Yorkiin ja ohjaamossa olivat naistenpäivän erikoislennollekin lähtevät Marjo ja Camilla (uutisemme aiheesta: Finnairin kaukolennolla ensi kertaa vain naisista koostuva miehistö).

.

Finnair_airbus_fleetKaikkiaan Finnairilla on noin 950 lentäjää. Yhtiön henkilöstöstä naisia on 55,5 prosenttia.

Vuonna 2017 Suomen Ilmailuopistoon (SIO) hakeneista valintakokeisiin pääsi noin 700 hakijaa. Heistä noin seitsemän prosenttia oli naisia ja määrä on ollut samalla tasolla jo pidemmän aikaa. SIO on kampanjoinut hakijapohjan laajetamisesta naisten suuntaan mm. ns. "naispilots" -kampanjalla.

 Päivitys 17.25: Lisätty Finnairin ilmoittama tieto naistenpäivän lennosta Tokioon.