Ver.din lakko vaikuttaa 11 lentoaseman toimintaan Saksassa - myös raideliikenteen EVG lakossa

LufthansaA380_noseVer.di-liitto (Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft) aloittaa vuorokauden mittaisen lakon maanantaina 27.3. kello 00.01. Lakko sotkee 11 lentoaseman liikennettä ja sen seurauksen perutaan merkittävä määrä lentoja. Samanaikaisesta lakosta on ilmoittanut myös raideliikenteen työntekijöitä edustava EVG (Eisenbahn- und Verkehrsgewerkschaft). Tämä tarkoittaa kaukojunaliikenteen pysähtymistä sekä suurimmilta osin myös paikallisjunien kulkemattomuutta.

Maanantai 27. maaliskuuta 2023 on Saksassa megalakkopäivä toteavat ver.di ja EVG samankaisesta liikennetoimintoja koskevista lakoistaan. Edessä on merkittäviä katkoksia Saksan liikennetoiminnoissa koko maan alueella. Vaikutukset yltävät myös maantieliikenteen puolelle. Lakko alkaa sunnuntain ja maanantain välisenä keskiyönä ja päättyy 24 tunnin kuluttua.

Münchenin lentokentällä lakko on kaksipäiväinen ja on koskenut myös sunnuntaita. Kaikkiaan 737 lentoa peruttiin Münchenistä sunnuntailta ja maanantailta perutaan kaikkiaan 772 lentoa. Vaikutukset koskettavat yksin Münchenin osalta noin 200 000 matkustajaa.

Liitot ovat lähteneet lakkoilemaan työehtosopimusneuvotteluiden riittämättömien palkankorotusten ja työehtomuutosten seurauksena. Kaikkiaan lakkoon menee noin 2,5 miljoonaa työntekijää.

Työntekijät hakevat 10,5 prosentin palkankorotusta, jonka tulee olla vähintään 500 euroa. Neuvotteluissa on haettu erityisesti olosuhdelisäkorvauksia, joihin ei ole saatu parannusta sitten vuoden 2006. Neuvotteluja on käyty vuodesta 2013 lähtien. Viimeksi neuvottelut käynnistyivät tammikuussa 2020. Nämä pandemian keskeyttämät neuvottelut eivät ole edenneet työntekijäliittojen toiveiden mukaisesti.

Lentoliikenteen osalta lakot koskevat Bremenin, Dortmundin, Dresdenin, Düsseldorfin, Frankfurtin, Hampurin, Hannoverin, Köln-Bonnin, Leipzig-Hallen, Münchenin ja Stuttgartin lentokenttiä. Raideliikenteen lakko täydentää liikennekaaosta, kun koko maan kaukojunaliikenne pysähtyy vuorokaudeksi. Samalla myös suuri osa paikallisjunista on lakon piirissä.

Lakkoilun alle jää myös merkittävä määrä Suomesta Saksaan ja takaisin suuntautuvia Finnairin ja Lufthansan lentoja.

Finnair lentää maanantaina kolme lentoa Helsinki-Vantaalta Saksaan, jossa kohde on lakon ulkopuolella oleva Berliinin Brandenburg. Myös Eurowings lentää Helsinki-Vantaalta Berliiniin 26.3. avatulla reitillä. 

Lakko iskee erityisesti Lufthansan lentoihin Frankfurtista ja Münchenistä.

Lue myös: