Kevään suurin lentotoimintaharjoitus varaa laajasti ilmatilaa - taivaalle jopa 24 ilmavoimien Hornetia

Hornet_amraam_6_net_ilmavoimatKaikki Ilmavoimien joukko-osastot osallistuvat Ilmataktiikka 22 -lentotoimintaharjoitukseen 2.-6.5.2022. Tavoitteena on harjoittaa ilmaoperaatioiden avainhenkilöstöä taktisesti haastavissa skenaarioissa. Harjoitukseen varataan laajasti ilmatilaa, joka saattaa aiheuttaa viiveitä kaupalliselle ilmaliikenteelle.

R21_Herranen_HNIlmataktiikka 22 on kevään 2022 suurin lentotoimintaharjoitus, johon osallistuu yhteensä noin 30 lentokonetta. Harjoituksessa on mukana 24 F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää, kaksi Hawk-suihkuharjoituskonetta sekä Ilmavoimien kuljetus- ja yhteyskonekalustoa. 

"Ilmataktiikka 22 on tärkeä Ilmavoimien taktiikkaa ja taistelutekniikkaa kehittävä harjoitus. Ilmapuolustustehtäviä harjoittelevien hävittäjien päätukikohta on Rissala ja harjoitusvastustajaa simuloivien koneiden puolestaan Rovaniemi", kertoo harjoituksen johtaja, Ilmavoimien operaatiopäällikkö eversti Timo Herranen.

ilmataktiikka22Lentotoimintaharjoitukseen varataan laajasti ilmatilaa Oulun ja Rovaniemen tukikohdista kohti itärajaa. Etelässä käytössä on Rissalan tukikohta ja pohjoisesta mukana on myös Kuusamo. Ilmatilaa on varattu korkeuden puolesta aina lentopinnalle 660 saakka. Harjoituksen aikaista lentotoimintaa tapahtuu myös osa-alueiden alapuolella valvomattomassa ilmatilassa.

Kaupalliselle liikenteelle rajoituksia tuo ATS-reittien sulkeminen. Lähtevät ja saapuvat reitti- sekä tilauslennot sallitaan harjoituksen aikana myös Kuusamoon ja Kajaaniin. Aluevarausten ollessa voimassa on Kuusamoon ja Kajaaniin osalta suurin sallittu lentokorkeus lentopinta 110.

Rajoitukset eivät koske sotilas-, rajavartio-, poliisi-, tulli-, merenkulku- ja ilmailuviranomaisia eikä pelastustointa, ensihoitopalvelua tai potilaskuljetuksia hoitavia viranomaisia tai muita heidän määräämiään lentoja.

"Harjoituksen tavoitteena on kouluttaa hävittäjälentolaivueiden ja pääjohtokeskusten henkilöstöä taktisesti haastavissa skenaarioissa. Jatkuvalla ja toimintaympäristön huomioivalla kehittämisellä ja henkilöstön harjoittamisella varmistamme sen, että pystymme taistelemaan tehokkaasti kaikissa tilanteissa", jatkaa eversti Herranen.

Ilmavoimien HornetIlmataktiikka 22 -harjoituksen taktisesti haastaviin skenaarioihin liittyy lentoja matalilla lentokorkeuksilla sekä yli 10 kilometrin korkeudessa lennettäviä yliäänilentoja. Lisäksi harjoituksessa käytetään lentokoneiden omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtu- ja silppuheitteitä. Soihdut voivat näkyä taivaalla hetkellisesti kirkkaina valoilmiöinä ja silppu voi aiheuttaa vääriä säätutkahavaintoja.

IMG_8417Rissalan ja Rovaniemen tukikohtien lisäksi harjoitukseen osallistuvat hävittäjät tukeutuvat myös Oulunsaloon. Lennot suuntautuvat tukikohdista Rovaniemen, Kuusamon, Joensuun, Kuopion, Jyväskylän ja Oulun väliselle alueelle.

Ilmataktiikka 22 -harjoituksen lentotoiminta alkaa maanantaina 2. toukokuuta kello 9 ja päättyy perjantaina 6. toukokuuta kello 14 mennessä. Lentokierrokset ajoittuvat päivittäin aikavälille kello 9‒20.