Koronavirusrokote hyväksyttiin Yhdysvalloissa käyttöön myös lentäjille ja lennonjohtajille

FAA_buildingYhdysvaltain ilmailuviranomaisen FAA:n ilmailulääketieteellinen osasto on tehnyt tarkasteluja uusille koronavirusrokotteille ja hyväksynyt käyttöön ensimmäisen koronavirusrokotteen. Tietyin varotoimin uutta rokotetta voidaan antaa FAA:n lääketieteellisen kelpoisuustodistuksen haltijoille eli lentäjille ja lennonjohtajille.

Koronaviruspandemian seurauksena uusia ja turvallisia rokotteita on kehitetty nopealla aikataululla maailmanlaajuisesti. Osa kliinisissä kokeissa olevista rokotteista käyttää uutta tekniikkaa, kuten mRNA-teknologiaa.

Pfizerin ja BioNTechin kehittämä rokote on hyväksytty Yhdysvalloissa käyttöön maan elintarvike- ja lääkevirasto FDA:n hätäkäyttövaltuutuksella.

FAA:n ilmailulääketieteellinen osasto on käynyt tarkasti läpi koronavirusrokotteen tiedot ja hyväksynyt rokotteen käyttöön tietyn menettelyn mukaisesti.

FAA:n ilmailulääketieteellisen kelpoisuustodistuksen haltijat voivat ottaa Pfizer-BioNTech COVID-19 -rokotteen. Vaatimuksena on kuitenkin 48 tunnin turva-aika jokaisen rokotteen jälkeen ennen työvuoroa. Kyseinen rokote annetaan kahdella eri pistoksella. 

Ilmailuviranomainen jatkaa seurantaa asian osalta rokotettuja seuraamalla ja voi tehdä muutoksia 12. joulukuuta 2020 julkaistuun käytäntöön, jos se on lentoturvallisuuden osalta tarpeellista. Kaikki uudet rokotteet tullaan arvioimaan erikseen.