Lappeenrannan lentokenttää hallinnoivan säätiön tulos tappiolla - lisälentoja kaivataan

EFLP_terminaali_2Lappeenrannan lentokenttää hallinnoivan Saimaan Lentoasema säätiön tuloksen odotetaan jäävän tappiolle. Taloudellisesti kannattavaan toimintaan tarvittaisiin useampi päivittäinen lento nykyisen yhden sijaan. Oheistuottoja aiotaan kasvattaa uudella kehityshankkeella. Lentoaseman tilannetta läpikäydään elokuun aikana avoimessa infotilaisuudessa.

Saimaan Lentoasema säätiön tuloksen ennakoidaan puolivuotiskatsauksen mukaan vuoden 2019 tilinpäätöksessä olevan 520 000 euroa alijäämäinen. Säätiö odottaa lisäksi vielä tietoa valtiontuen määrästä, joka ratkeaa lähipäivinä ja voi osaltaan heikentää tulosta.

Säätiön toimitusjohtajan, Lappeenrannan kaupungin strategiajohtaja Markus Lankisen mukaan alijäämäinen tilinpäätösennuste johtuu lentoliikenteen operatiivisista syistä sekä oheistuottojen odotettua huonommasta kehityksestä.

"Nykyinen yhden lennon päivätahti ei ole taloudellisesti kannattavaa, sillä lentokentällä olisi kapasiteettia vilkkaampaankin liikenteeseen. Myös oheistuotot, kuten parkkimaksut, myymälä- ja ravintolatuotot sekä kentän markkinointitulot, vaikuttavat taloustilanteeseen, sillä ne eivät ole nousseet odotetulle tasolle", kommentoi Lankinen.

Ryanair Boeing 737Nykyisin Lappeenrantaan lentää säännöllistä aikataulunmukaista lentoliikennettä ainoastaan Ryanair.

"Operatiivisen tehokkuuden parantamiseksi lentoliikenteen kasvu on välttämätöntä. Lentokenttämme liikenne onkin hyvässä kasvussa. Koneet on myyty täyteen ja neuvottelemme uusista reiteistä jatkuvasti. Lappeenranta on lentoyhtiöiden näkökulmasta houkutteleva kohde. Uskon, että saamme lisää liikennettä ja sen ansiosta kentän kapasiteettia parempaan käyttöön viimeistään kesäkaudelle 2020", kertoo Lankinen.

Taloustilanteen parantamiseksi on jo tehty myös korjausliikkeitä sekä suunnitelmia, joiden avulla tilannetta pyritään parantamaan ennen kaikkea pitkällä tähtäimellä.

"Olemme reagoineet tilanteeseen organisaatiomuutoksilla. Lentoasemalla on myös käynnistetty kehityshanke, jonka avulla pyrimme kasvattamaan oheistuottojen määrää", kertoo Lankinen korjaavista toimenpiteistä.

Säätiön hallituksen puheenjohtaja Heikki Järvenpää näkee, että lentoliikenteen kasvun jatkuessa on panostettava myös markkinointiin.

"Matkailutavoitteiden saavuttamiseksi markkinoinnin painopiste tulee siirtää lentoyhtiöistä enemmän matkailumarkkinoinnin suuntaan. Se tarkoittaa esimerkiksi kohdennetumpaa markkinointia kenttämme lentokohteissa asuville ihmisille. Tällä pyritään laajentamaan rahoituspohjaa koko Saimaan alueella", kertoo Järvenpää.

Varapuheenjohtaja Armas Timonen korostaa, että valtion myöntämät lentopaikka-avustukset ovat tärkeitä Lappeenrannalle.

"Hallitusohjelmassa on onneksi varauduttu kenttätukimahdollisuuksiin jatkossakin. On tärkeää, että saamme valtiolta tukea erityisesti lentokenttätoimintoihin, kuten esimerkiksi lennonjohtoon ja turvatarkastuksiin, jotka ostetaan valtion toimijoilta", toteaa Timonen.

Lentoliikenne ja sen kehittäminen tulevat jatkossakin olemaan Lappeenrannan kaupungin strategian mukaisia panostuskohteita

LPP_100_Airport_1"Kenttä on elinkeinopoliittisesti merkittävä voimavara, jolla on tutkitusti positiivisia aluetaloudellisia vaikutuksia. Lentomatkustajien arvioidaan tuovan yhteensä lähes 30 miljoonan euron matkailijatulot Etelä-Karjalaan, Etelä-Savoon ja Kymenlaaksoon jo vuonna 2021", taustoittaa Lankinen taustoittaa viitaten toukokuussa julkaistuun Taloustutkimus Oy:n tekemään tutkimukseen.

Lappeenrannan lentoasema siirtyi pois lentokenttäyhtiö Finavian verkostosta 1. tammikuuta 2016, kun lentoaseman liiketoiminta siirtyy Lappeenrannan Lentoasema Oy:lle.

Lappeenrannan kenttä on Suomen vanhin edelleen käytössä oleva lentokenttä.  Lentokenttä sai alkunsa 10.5.1918, kun Ilmavoimien Antrean lentokalusto siirrettiin Lappeenrantaan. Ensimmäistä 100 vuotta juhlittiin lentokentällä kesällä 2018.


Lentoasemalla kaikille avoin info- ja keskustelutilaisuus tiistaina 20.8.

Lappeenranta_airport_logo_080518Lappeenrannan lentoasemalla järjestetään tiistaina 20. elokuuta kello 9.30–10.30 kaikille avoin info- ja keskustelutilaisuus. Paikalla ovat säätiön hallituksen edustajat ja johto. Tilaisuuteen ovat tervetulleita niin asukkaat, media kuin muutkin aiheesta kiinnostuneet tahot.

"Haluamme käydä lentoaseman tilannetta läpi avoimesti ja samalla kertoa lentoliikenteen aluetaloudellisista vaikutuksista. Lopuksi on varattu aikaa keskustelulle, kysymyksille ja palautteelle", päättää Saimaan Lentoasema säätiön toimitusjohtaja Markus Lankinen.

Lue myös: