Lennonjohtajien lakko rajoittaa kapasiteettia Ranskassa - merkittäviä vaikutuksia lentoliikenteelle

Taivas_1Kaikki ranskalaiset aluelennonjohdot mukaanlukien Ranskan merentakaiset alueet toimivat merkittävästi normaalia pienemmällä kapasiteetilla 16. syyskuuta alkavan lennonjohtajien lakon seurauksena. Lentoyhtiöt ovat peruneet merkittävän määrän lentojaan.
 
Lennonjohtajien lakon odotetaan tuovan lentoliikenteelle merkittäviä viivästyksiä, kun Ranskan aluelennonjohdot toimivat normaalia pienemmällä kapasiteetilla 16. syyskuuta kello 04.00 UTC-aikaa - 17. syyskuuta kello 04.00 UTC-aikaa. Lakko koskee DSNA:n (Direction des Services de la Navigation Aérienne) palveluksessa olevia lennonjohtajia.
 
Suurimmilla lentoasemilla ja lähestymisalueilla on tarjolla reilusti leikattu kapasiteetti lentoliikenteen käyttöön. Pienillä ja alueellisilla lentokentillä ei välttämättä ole tarjolla lainkaan lennonvarmistuspalvelua riippuen henkilöstön tilanteesta. Kapasiteettitarjonta voi muuttua lyhyelläkin varoitusajalla. Reimsin aluelennojohto on ottanut rajoituksia käyttöön jo 15. syyskuuta.

Minimi palvelutaso taataan viiden aluelennonjohdon alueella Ranskan yllä sekä tietyillä lentokentillä. Brestin, Bordeauxin, Reimsin ja Marseillen lentotiedotusalueilla odotetaan kovia viiveitä ja Pariisin lentotiedotusalueellakin viiveet ovat kohtalaisia. Kaikki aluelennonjohdot rajoittavat lentoliikennettä. Todellinen kapasiteetti riippuu saatavilla olevasta henkilökunnan määrästä. Kaikkia operaattoreita on käsketty leikkaamaan kaupallisia lentojaan puoleen kaikilla Ranskan lentokentillä.

Ryanair kertoo olevansa pakotettu perumaan jopa 420 lentoa, jotka kulkisivat normaalisti Ranskan ilmatilan halki. Tällä olisi vaikutuksia jopa 80 000 lentomatkustajaan. Halpalentoyhtiö pyysikin 15. syyskuuta EU:ta turvaamaan ylilentoliikenteen.

Air France on joutunut perumaan 10 prosenttia kaukolennoistaan sekä 55 prosenttia lyhyen ja keskipitkän matkan lennoista. Lisäperuutuksia saattaa tulla näidenkin lisäksi ja operoitaville lennoilla saattaa aiheutua merkittäviä viiveitä.

Lentoja on ilmoittanut peruvansa myös easyJet, mutta se ei ole julkistanut peruttavien lentojen määriä.

Ranskalaislennonjohtajia edustava SNCTA on ilmoittanut pitkien neuvotteluiden jälkeen tyytymättömyytensä työnantajan politiikkaan olla palkkaamatta uusia lennonjohtajia vaikka merkittävä osa lennonjohtajista on eläköitymässä lähivuosina. Lisäksi kiistaa on palkankorotuksista ja inflaation vaikutusten vähentämisestä.

SNCTA on jättänyt myös varoituksen kolmipäiväisestä lakosta, joka olisi 28.-30. syyskuuta.