Ranskan lennonjohtajien lakko aiheuttaa merkittävää viivettä lentoliikenteelle

French_ATC_strike_Eurocontrol_2016_1Ranskan lennonjohtajien lakko aiheuttaa merkittävää viivettä Ranskaan suuntautuvalle sekä maan yli lentävälle liikenteelle. Lentoyhtiöt peruvat lentojaan Ranskan kohteisiin. Vaatimukset lakko-oikeuden rajoittamiseen nousivat jälleen puheisiin.

Lakkotoimien aiheuttama lentoliikenteen sääntely koskee kaikkia viittä Ranskan aluelennonjohtoja ja lentokenttiä. Viiveiden arvioidaan olevan pahimmillaan erittäin pitkiä ja tilanteen odotetaan jatkuvan samanlaisena koko päivän. Ranskan DGAC on pyytänyt lentoyhtiöivä vähentämään kapasiteettia 20 prosentilla. Eurocontrol pyrkii ohjaamaan liikennevirtoja muualle ottamalla käyttöön muuten rajoitettuja ATS-reittejä.

Kaikkiaan yleislakossa ovat liitot CGT, FO ja SNCTA. Työnseisaukset alkoivat kokonaisuudessaan maanataina 25. tammikuuta kello 18.00 UTC-aikaa ja päättyvät keskiviikkona 27. tammikuuta kello 0500 UTC-aikaa. Lennonjohtajat vastustavat lakollaan palkanalennuksia sekä tulevia työpaikkojen menetyksiä.

Euroopan suurimman halpalentyhtiö Ryanairin laskelmien mukaan kyseessä on jo 40:s lennonjohtajien lakko Ranskassa vuodesta 2009 lähtien. Se aloittikin keskustelun Ranskan valtion ja EU-komission suuntaan välittömistä toimista tuhansien matkustajien edun nimissä.

Ryanair vaatii lakko-oikeuden poistamista Euroopan lennonjohtajien yhdistyksiltä, että ne olisivat samassa asemassa eri maiden armeijan ja poliisivoimien kanssa. Toisena vaatimuksena se esittää, että muut Euroopan lennonjohdot huolehtisivat lakon aikana Ranskan ilmaliikenteen hallinnasta.

Lentoyhtiöt ovat peruneet lentojaan. Air France aikoo operoida kaikki kaukolentonsa sekä 80 prosenttia lähiliikenteestään.Lakon aikaiset mielenilmaukset saattavat Air Francen mukaan vaikeuttaa kulkemista Paris-Charles de Gaullen, Paris-Orlyn, Toulousen, Marseillen ja Bordeaux'n lentokentille. Myös Finnair on perunut kello 12.15 Pariisiin lähtevän lennon AY875.