Lentosammutusten viranomaisharjoitus Jämijärvellä - mukana Air Tractor -palosammutuskoneita Ruotsista

SAAB_FIREBOSS_1Pelastusopisto, sisäministeriö ja Suomen lentopelastusseura järjestävät lentosammutuspäälliköiden koulutustilaisuuden ja metsäpaloharjoituksen Jämijärven lentopaikalla ja sen ympäristössä 3.–5. toukokuuta. Tapahtumaan osallistuu Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen palonsammutuskykyistä helikopterikalustoa, mutta myös Ruotsin turvallisuusvirasto MSB sekä Saabin operoimia Air Tractor AT-802 F FireBoss -palosammutuslentokoneita.

UTJR_NH90_BambiBucket_UTJRJämijärvellä perehdytään erilaisiin lentosammutukseen liittyviin teemoihin pääpainona ovat erityisesti viranomaisyhteistyö ja erilaisten ilma-alusten käyttö maastopalojen sammuttamisessa. Lisäksi mukana on tilannekuvan ylläpito paloalueelta sekä viestinnälliset näkökulmat.

Tavoitteena on kouluttaa lentosammutuspäälliköt johtamaan lentosammutustoimintaa tehokkaasti ja turvallisesti. Merkittävä päätavoite on myös olemassa olevia ilma-aluksien tarkoituksenmukainen ja kustannustehokas käyttö pelastustoimen tehtävissä.

TDS_H215_2Pelastusopisto järjestää pelastustoimen ja hätäkeskustoiminnan ammatillista perus- ja täydennyskoulutusta sekä varautumiskoulutusta.

Suomessa metsä- ja maastopalojen sammutuskapasiteetista ovat vastanneet Rajavartiolaitos sekä Puolustusvoimat. Toimijoiden H215, AB412, Koala ja NH90 -helikoperit voivat kuljettaa vettä palopaikalle Bambi Bucket-sammutussäiliöissä.

AT802_Suomi_lentoajatNyt Suomessa nähdään ensimmäistä kertaa Ruotsin turvallisuusvirasto MSB:n käytössä olevia Air Tractor AT-802 F FireBoss -palosammutuslentokoneita. Näitä neljää sammutuslentokonetta MSB:lle operoi Saab. MSB:llä on käytössä myös noin kymmenen sammutushelikopterin kapasiteetti.

Air Tractor AT-802 F Fire Boss -sammutuslentokoneet on sijoitettu Tukholman eteläpuolelle Nyköpingiin Skavstan lentokentälle. Sieltä käsin koneet ovat Ruotsin ja koko Pohjois-Euroopan käytössä ja tarvittaessa Itä-Suomeenkin kapasiteettia on tarjolla 2-3 tunnissa. Resurssit ovat myös koko EU:n käytettävissä.

AT802_ilmassa_saabTehokkaalla Pratt & Whitney PT6A -moottorilla varustettu AT-802 F Fire Boss -sammutuslentokone on erittäin suorituskykyinen. Matkalentonopeutta koneella on noin 150 solmua ja tyypillinen lentonopeus toiminta-alueella on noin 100 solmua. Toimintamatkaa koneella on lähes 1300 kilometriä.

Konetyyppi on varustettu pyöräkellukkeilla, joten se voi täyttää vesisäiliönsä nopeasti erilaisista vesistöistä. Parhaimmillaan Fire Boss -koneen lentäjä voi vapauttaa 3000 litran vetoisesta säiliöstä tunnissa jopa 35 000 - 50 000 litraa vettä. MH

SAAB_FIREBOSS_2

SAAB_FIREBOSS_3

 

 

 

 

 

 

Lue myös aikaisemmat uutisemme aiheesta: