Lentotullin tarkastuksissa paljastuvien asiakirjojen määrä kasvanut - Rajavartiolaitos tutkii

Tulli_hihamerkkiTulli on havainnut Helsinki-Vantaan lentoasemalla posti- ja pikarahtiliikenteessä tehtyjen tullitarkastusten yhteydessä, että turvapaikanhakijoille osoitetut lähetykset sisältävät passeja, henkilöllisyystodistuksia, valokuvia, ajokortteja sekä pakolaistodistuksia. Niistä noin 20 prosenttia sisältää väärennöksiin liittyviä tekijöitä.

Tullin mukaan asiakirjat ovat pääosin irakilaisia ja syyrialaisia. Ne on lähetetty yleisimmin Turkista ja Irakista, mutta välillä myös Euroopan valtioista. Rajavartiolaitos tutkii lähetettyjen asiakirjojen oikeellisuutta Tullin tekemän ilmoituksen perusteella. Noin viidennes asiakirjoista on otettu tarkempaan tutkintaan, koska niistä löytyy mm. väärennökseen viittaavia tekijöitä.

 Rajavartiolaitos tai poliisi aloittaa asiasta aikanaan esitutkinnan. Väärennösten tutkinnoissa selvitetään, missä ja miten väärennys on valmistettu ja liittyykö väärennökseen laittoman maahantulon järjestämistä. Lisäksi väärennösten paljastamisella varmistutaan turvapaikanhakijoiden oikeasta henkilöllisyydestä. Virallisen lausunnon asiakirjaväärennöksestä oikeutta varten voi antaa vain Keskusrikospoliisi.

 Tutkittavien lähetysten määrä Helsingin rajatarkastusosaston asiakirjatutkinnassa on kasvanut kesästä lähtien, mutta viime päivinä kasvu on ollut erityisen runsasta. Kasvu selittyy Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden isolla määrällä. Monet turvapaikkaa hakeneet ovat kertoneet, että heillä on henkilöllisyysasiakirjat tallella Turkissa tai Irakissa, ja he aikovat järjestää asiakirjat postitse Suomeen viranomaisia varten.

Tullin mukaan asiakirjojen mukana pitämistä pidetään ilmeisesti riskinä, vaikka ne halutaankin esittää lopullisen kohdemaan viranomaisille. Toimintatavan tarkoitus on sekä välttää asiakirjojen menetys tai hukkuminen matkalla että toisaalta mahdollistaa tekeytyminen tietyksi kansalaiseksi joissakin läpikulkumaissa. Eri läpikulkumaat kohtelevat tiettyjä kansalaisuuksia eri tavoin.

Lisäksi Tulli on paljastanut postiliikenteessä tänä vuonna myös kaksi rikostapausta, jossa vastaanottokeskukseen on tilattu yksityishenkilöille lääkkeitä ja huumausaineiksi luettavia lääkkeitä, joiden tuonti posti- ja pikarahtilähetyksenä EU:n ja ETA-alueen ulkopuolelta on kielletty. Normaalit avustus- tai henkilökohtaiset tavarat Tulli käsittelee nopeasti, jotta ne saadaan vastaanottajilleen viivytyksettä.

Lue myös: