Lentoyhteydet useista maista Qatariin katkolla - Egypti kielsi ensimmäisenä lennot

Qatar_A350_nose_closeupEgypti katkaisi lentoliikenneyhteyden Qatariin. Samanlaisia uhkakuvia liittyy lentoihin mm. naapurivaltioiden Bahrainin, Saudi-Arabian ja Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien kanssa. Lentokielto olisi merkittävä isku Qatarin Dohan lentoliikenteen solmukohdille. Syynä tapahtumille on naapurivaltioden väitteiden mukaan Qatarin tuki terrorismille.

Kyseisten maisten diplomaattiset suhteet on samalla katkaistu. Qatar Airways kertoo keskeyttäneensä lennot Saudi-Arabiaan toistaiseksi.

Lentoyhtiö tarjoaa matkustajilleen muita kohteita verkostossaan tai rahojen palautusta. Qatar Airways on yksi Lähi-idän merkittävistä ns. ME3 (Middle East 3) -lentoyhtiöistä, Etihadin ja Emiratesin ohella.

UAE:n lentoyhtiöt Etihad ja Emirates ovat ilmoittaneet keskeyttävänsä lennot Qatariin tiistaista lähtien. Siihen saakka ne käyttävät osalla lennoistaan suurempia koneita.

Saudi-Arabia on kieltämässä ilmatilansa käytön qatarilaisilta koneilta. Myös maarajaa ollaan sulkemassa. Qatarin lento- ja laivayhteydet ovat katkolla Saudi-Arabian ohella myös Bahrainiin, Yhdistyneisiin Arabiemiriikuntiin ja Egyptiin.

Kehittymässä oleva tilanne on vielä erittäin epäselvä, mutta jatkuessaan se voisi merkitä pahaa takaiskua Qatar Airwaysille. Qatarissa sijaitsevat Doha ja Hamad International -lentokentät ovat merkittäviä lentoliikenteen solmukohtia.

Hamad Internationalin kautta kulki vuoden 2017 Q1:n aikaan noin 9,78 miljoonaa matkustajaa. Kasvua edellisvuoteen oli kymmenen prosenttia. Samalla aikavälillä lentokentällä oli 21 842 operaatiota eli nousuja ja laskuja.