Maahantulijoiden pakolliset terveystarkastukset jatkuvat rajanylityspaikoilla kesäkuun ajan

Koronaliivi_1Etelä-Suomen ja Itä-Suomen aluehallintovirastot jatkavat voimassa olevia määräyksiään, jotka velvoittavat kunnat ja kuntayhtymät järjestämään alueensa rajanylityspaikoilla terveystarkastukset kaikille saapuville matkustajille sekä velvoittavat maahantulijat osallistumaan näihin tarkastuksiin. Uudet päätökset ovat voimassa 1.–30.6.2021.

 Etelä-Suomen ja Itä-Suomen aluehallintovirastot jatkavat määräystä, jonka mukaan ns. riskimaista saapuvien henkilöiden täytyy osallistua maahantulokunnan järjestämään terveystarkastukseen välittömästi maahantulon jälkeen. 

Kuntien on aluehallintoviraston päätöksen mukaan myös kesäkuun ajan järjestettävä maahantulijoiden terveystarkastus rajanylityspaikoilla.

Riskimaita ovat maat, joiden koronailmaantuvuus on suurempi kuin 25/100 000 ihmistä kahden viikon aikana. Tällä hetkellä lähes kaikki maat ovat riskimaita muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

Terveystarkastuksessa henkilö voi esittää todistuksen negatiivisesta koronavirustestistä, joka on tehty enintään kolme vuorokautta ennen maahantuloa. Tällöin häneltä ei lähtökohtaisesti oteta koronavirustestiä välittömästi maahantulon jälkeen, mutta hänet ohjataan THL:n ohjeen mukaisesti toiseen koronatestiin aikaisintaan 72 tunnin kuluttua maahantulosta ja omaehtoiseen karanteeniin negatiivisen testituloksen saamiseen saakka.

Koronatestejä ei tarvitse lähtökohtaisesti tehdä silloin, jos henkilö esittää luotettavan todistuksen sairastetusta koronavirustaudista, josta on alle puoli vuotta aikaa.

Määräys pakollisesta terveystarkastukseen osallistumisesta ei koske kuljetus- ja logistiikkahenkilöstöä. Määräys ei myöskään koske vuonna 2008 ja sen jälkeen syntyneitä lapsia eikä Helsinki-Vantaan lentoaseman kauttakulkumatkustajia, jotka vaihtavat lentoasemalla ulkomaan jatkolennolle.

 Määräykset koskevat kaikkia Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueen rajanylityspaikkoja eli Helsingin satamia, Helsinki-Vantaan lentoasemaa sekä Vaalimaan ja Nuijamaan rajanylityspaikkoja. Imatran rajanylityspaikan liikenne on ohjattu Nuijamaalle.

Itä-Suomen aluehallintoviraston alueen rajanylityspaikat ovat Kuopion lentoasema Siilinjärvellä, Joensuun lentoasema, Niiralan rajanylityspaikka Tohmajärvellä sekä Inarin tilapäinen rajanylityspaikka Lieksassa.

Määräykset ovat voimassa 1.–30.6.2021.

Päätöksiä tehdessään Etelä-Suomen aluehallintovirasto on ottanut huomioon sosiaali- ja terveysministeriön ohjauksen ja Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen sekä alueen sairaanhoitopiirien asiantuntijalausunnot päätösten välttämättömyydestä koronaviruksen leviämisen ehkäisyssä.