Helsinki-Malmin lentoaseman näytöksen järjestäjällä on runsaasti kokemusta muunlaisista suurista yleisötapahtumista. Mukana on siten henkilöitä, jotka rakentavat niitä päätoimisesti ja se näkyy ammattimaisuutena. Yleensä ilmailutapahtumat pystytetään kertaluontoisella organisaatiolla.
Valokuvaaminen ja sittemmin videoiminen ovat olleet aina olennainen osa lentonäytöskokemusta. Nykyisin kuvia jaetaan laajasti internetin eri palveluissa, koska lähes jokaisen taskusta löytyy kännykästä kamera. Silti kuvaajat edelleen usein unohdetaan koneita sijoiteltaessa ja muissakin järjestelyissä. Nyt Malmin seisontatasolla yleisön ja lentävien koneiden välissä on pari metriä korkea verkkoaita (kuvassa yläpuolella, klikkaa kuvat suuremmaksi). Ristikko on toki niin iso, että aidan vieressä seisovat saavat kameroidensa objektiivit sen läpi. Kauempana olevia se haittaa ikävästi kuvattaessa rullaavia koneita.
Sellaisia ei Malmilla nähdä Suomen Ilmavoimien historiallista Fougaa lukuunottamatta. On tietysti mahdollista, että Helsingin seudulta matalampaa aitaversiota ei löytynyt? Hurricane jälleen päätähti
Hurricane oli perjantaina pysäköity yleisöä seisontatasosta erottavan aidan vierelle. Koneen osallistuminen kesän suomalaisiin ilmailutapahtumiin oli pitkään vaakalaudalla, sillä vanhojen Warbirdien restaurointi ei ole tarkasti aikataulutettua toimintaa.
Suomalaisväreissä lentävä aito Hurricane olisi vielä jokunen vuosi sitten kuullostanut huonolta vitsiltä. Nyt se on todellisuutta. Perjantaina paikalle saapui vielä runsaasti ilma-aluksia niin maanäyttelyyn kuin lentonäytösosuuteen. Suurin niistä oli Ilmavoimien CASA C295M -kuljetuskone, joka on maanäyttelyssä keskeisellä paikalla. Kauempaa alueelta löytyy Valmet Vinka sekä maavoimien NH Industries NH90. Nähtävänä on uusin vastaanotettu kopteri NH-219.
Laite on Airbus Defence and Spacen MilOWS (Military Obstacle Warning System). Matalalla lennettäessä keilain havaitsee esteet kuten matkapuhelinmastot 30 asteen etusektorissa 1000 metrin etäisyydeltä. Tieto välittyy suoraan ohjaajien kypäränäyttöihin. Dillon Aero M-134D-H Minigun -ovikonekivääri on tarkoitettu kopterin omasuojaksi maahanlaskutilanteissa. Kuusipiippuisen Gatling-periaatteella toimivan aseen tulinopeus on tyypillisesti 3000 laukausta minuutissa eli 50 sekunnissa. Osa koneista tukeutuu Patrian halliin
Hallissa majailee esimerkiksi siivelläkävelijöiden massiivinen kaksitasoinen Grumman Ag-Cat G-164 -lannoituskone (vasemmalla). Siitä on rakennettu lentonäytöksiin soveltuva erikoisversio. Ag-Catin Malmilla nähtävän "Catwalk"-version yläsiivellä tasapainoilee telineen avustuksella perinteiseen lentonäytöskulttuuriin kuuluva siivelläkävelijä. Esitystä tehostetaan pyrotekniikalla, jota on siivenkärkien telineissä.
Pohjoisessa jyllännyt ukkonen pakotti Helsinki-Vantaan ottamaan käyttöön kiitotien 33 ja liikennekoneet alkoivat lentää Malmin yli. Se aiheutti korkeusrajoituksen kentän ylle. Ei pelkkä lentonäytös Lentokentälle on pokkikiitotien varteen noussut loppuviikon aikana todellinen telttakylä. Sieltä löytyy erilaisia ravintolapalveluita sushista kebapiin ja frittimuikkujen kautta perinteiseen käristemakkaraan. Juomatarjontaan kuuluu myös shampanja, mutta olutterassit luonnollisesti kattavat laajimman alan.
Finland International Airshow'n viihdetarjonnasta vastaavat illalla lauantaina 16. elokuuta Waldo´s People ja Eppu Normaali. Sunnuntaina 17. elokuuta estradille nousevat Extreme Duudsonit, JVG ja Anna Abreu. ++ Tietoja Finland International Airshow -tapahtumasta Lentonäytös järjestetään Malmin lentoasemalla viikonloppuna 16.-17. elokuuta. Ovet avautuvat lauantaina ja sunnuntaina kello 10. Näytösalue sulkeutuu lauantaina kello 23 ja sunnuntaina kello 19. Tapahtuman nettisivuille päivittyy viimeisin versio lento-ohjelmasta lauantain vastaisena yönä, joten se kannattaa aamulla tulostaa mukaan ennen näytökseen lähtöä: FinlandAirshow.fi Lue tarkemmat tiedot lippujen hinnoista ja liikenneyhteyksistä aiemmasta jutustamme:
|
|||