Merivoimien Pohjanmaa-korvetteihin siilolaukaistavat Evolved SeaSparrow -ilmatorjuntaohjukset (video)

ESSM_fridtjofnansen_2014_dvids_usnavy_netMerivoimien Laivue 2020 -hankkeessa rakennettaviin Pohjanmaa-luokan korvetteihin saadaan uusi ITO20-ilmatorjuntaohjusjärjestelmä, kun logistiikkalaitos hankkii Evolved SeaSparrow -ohjuksia (ESSM). Ne ovat korvettien taistelujärjestelmän keskeinen osa, jolla voidaan osallistua myös valtakunnalliseen ilmapuolustukseen.

Puolustusministeri Jussi Niinistö valtuutti 21. helmikuuta 2019 Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen hankkimaan Laivue 2020 -hankkeen myötä rakennettaviin Pohjanmaa-luokan korvetteihin ilmatorjuntaohjusjärjestelmän (ITO20).

ITO20-järjestelmä koostuu Raytheonin RIM-162 ESSM -ilmatorjuntaohjuksista (Evolved SeaSparrow Missile), laukaisinyksiköistä, varaosista, käytön edellyttämistä lisäosista sekä näihin liittyvästä ohjelmistokokonaisuudesta. ESSM-on tarkoitettu käytettäväksi ilma-alusten ja merimaaliohjusten torjumiseen.

Uusi ITO20-järjestelmä kasvattaa merivoimien alusten kantaman 12 kilometristä 50:een. Nykyisin Hamina-luokan ohjusveneillä ja Hämeenmaa-luokan miinalaivoilla on käytössä eteläafrikkalainen Denel Umkhonto -ilmatorjuntaohjus (ITO04).

1_fregattiAlusten keulakannelle komentosillan ja tykin väliin tulee Lockheed Martin VLS Mk.41 -laukaisinyksikkö (Vertical Lauch System). Siinä on kahdeksan aluksen kannen alle sijoitettua laukaisusiiloa.

Otsikkokuvassa (klikkaa suuremmaksi) norjalainen fregatti HNoMS Fridtjof Nansen (F310) laukaisee Evolved SeaSparrow Missile -ohjuksen kahdeksan siilon VLS Mk.41 -laukaisulaitteesta RIMPAC 2014 -harjoituksessa. Samanlainen siilosto on tulossa myös Pohjanmaa-luokan etukannelle.

Siiloon voi asentaa ns. Quad pack Mk.25 -telineen, jolloin jokaiseen voidaan ladata neljä ESSM-ohjusta. Siten yhteen VLS-kokonaisuuteen mahtuu kaikkiaan 32 ohjusta.

Kuvassa yllä näkyy useita kahdeksan siilon VLS-laukaisinyksikköjä hollantilaisella HNLMS de Ruyter -fregatilla.

ITO20-järjestelmä asennetaan jokaiselle neljälle valmistuvalle Pohjanmaa-luokan korvetille. Kaupassa hankittava ohjusmäärä ei ole julkista tietoa.

Yhdysvaltain Defence Security Co-operation Agency (DSCA) kertoo kuitenkin nettisivuillaan myöntäneensä helmikuussa 2018 vientiluvan Suomeen enintään 68:lle ESSM-ohjukselle. Nyt julkistettu kauppa ei välttämättä käsitä koko tätä määrää.

Hankinta toteutetaan valtioiden välisellä ostona Yhdysvaltojen puolustushallinnolta ja sen arvonlisäveroton hinta on 83 miljoonaa euroa.

Ilmatorjuntaohjukset suojaavat aluksen omaa toimintaa sekä mahdollistavat muiden kohteiden tai joukkojen toiminnan suojaamisen. ITO20-järjestelmä lisää merivoimien kykyä osallistua tehokkaammin valtakunnalliseen ilmapuolustukseen sekä suojata tärkeitä kohteita.

Uuden ilmatorjuntajärjestelmän lisäksi Pohjanmaa-luokan korvetteihin on jo hankittu israelilainen Israel Aerospace Industries Gabriel -pintatorjuntaohjusjärjestelmä ja ruotsalaisen Saabin sukellusveneentojuntaan tarkoitettu Torped 47 -torpeedojärjestelmä. 

hekokansi_laivue2020_puolustusvoimatLaivue 2020 -hankkeen myötä valmistuvat neljä Suomen olosuhteisiin suunniteltua Pohjanmaa-luokan alusta korvaavat merivoimien kalustosta poistuvat seitsemän taistelualusta kuten neljä Rauma-luokan ohjusvenettä.

Pohjanmaa-luokka on tarkoitus rakentaa Suomessa Rauma Marine Constructionsin telakalla huoltovarmuussyistä. Taistelujärjestelmä eli aseet ja sensorit hankitaan ulkomailta erillisellä kilpailutuksella.

ESSM on kymmenen maan muodostaman konsortion kehitystyön tulos. Yhteistyössä ovat mukana Yhdysvallat, Australia, Kanada, Tanska, Saksa, Kreikka, Alankomaat, Norja, Espanja ja Turkki. ESSM-ohjus on käytössä FMS (Foreign Military Sales) -kauppojen myötä myös Japanissa, Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa ja Thaimaassa.

Alunperin merivoimien käyttöön tarkoitettu RIM-7 Sea Sparrow kehitettiin 1960-luvulla tutkahakuisesta 50-luvun lopussa käyttöön tulleesta Raytheon AIM-7 Sparrow -ilmataisteluohjuksesta.

ESSM-launchESSM-ohjuksen sopimusvalmistaja on edelleen Raytheon. US Navyn mukaan yhden ohjuksen hinta vaihtelee 787 000 - 972 000 Yhdysvaltain dollarin välillä. Aseen pituus on noin 3,6 metriä ja se painaa noin 280 kg.

Ensimmäinen versio eli ESSM Block 1 ohjus toimitettiin US Navylle vuonna 2002 ja operatiivinen kyky saavutettiin 2004. Tämä versio tarvitsee laukaisevalta alukselta maalin valaisemista tutkalla osumaan asti.

Vuonna 2014 aloitettiin Block 2 -version kehitys. Uusi ESSM Block 2 käyttää tehokkaampaa propulsio-osaa ja ohjus on hieman kookkaampi kahden aktiivisen hakupään takia. Myös liikehtimiskyky on kehittynyt.

Nopeuden arvioidaan ylittävän 4 Machia ja kantama olisi yli 50 kilometriä. ESSM Block 2 -ohjuksen on määrä saavuttaa IOC-kyky vuonna 2020. Se pystyy hakeutumaan maaliin itsenäisesti tutkansa avulla ammu ja unohda -periaatteella. M.H, T.T.

Videolla Evolved SeaSparrow (ESSM) Block 2 -ohjuksen koelaukaisu VLS-siilosta vuonna 2018.

Päivitys kello 15.50: tarkennettu ESSM-ohjuksen kehitysvaiheita ja käyttäjiä.

Päivitys kello 17.30: lisätty kuva VLS-siiloista.

Lue myös: