Ministeri Ranne: valtio rahoittaa maakuntalennot 100-prosenttisesti - optiokausi jatkuu vuoteen 2028

LVM_1(Päivittynyt klo 15.44) Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne tiedotti 20. toukokuuta 2025 viestipalvelu X:ssä, että talouspoliittinen ministerivaliokunta on päättänyt, että valtio rahoittaa maakuntalentoja 100 prosentin osuudella. Kyseessä oli liikenne- ja viestintäministeriön esitys. Aiemmin kerrottiin tavoiteltavan valtion osuuden supistamista ja vaiheittaista siirtymistä kohti markkinaehtoisuutta.

Huhtikuussa 2025 hallitus kertoi tehneensä kehysriihessä päätöksen, joka turvaa rahoituksen ja lentojen jatkumisen nykyisen viidellä reitillä sopimuskauden optioiden ajaksi eli vuoteen 2028 saakka.

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti 20. toukokuuta 2025 rahoittaa kokonaan kuuden maakuntakentän ja Helsingin välisiä lentoyhteyksiä 27.2.2028 saakka. Savonlinnan lentoyhteyksistä valtio kustantaa puolet. Päätös pohjautuu kevään 2025 kehysriiheen.

"Lupasimme vahvistaa maakuntien elinvoimaa, turvata maakuntalennot ja kohdella alueita tasapuolisesti ja pidämme lupaukset!", sanoi liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Ministerivaliokunnan päätöksen mukaan Helsinki-Vantaan sekä Joensuun, Jyväskylän, Kajaanin, Kemi-Tornion, Kokkola-Pietarsaaren ja Porin lentoasemien välisistä lennoista tehtyjä sopimuksia jatketaan 27.2.2028 saakka. Valtio rahoittaa näiden maakuntakenttien ja Helsingin välisten lentoyhteyksien kustannukset kokonaisuudessaan sopimuksen loppuun saakka.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin kustannusarvio lentoyhteyksien tukemisesta sopimuskauden loppuun on yhteensä 38,52 miljoonaa euroa.

Valtion osuus Savonlinnan lentoyhteyksien hankinnasta on puolet, kuitenkin enintään miljoona euroa vuodessa. Savonlinnan ja Helsingin välisten lentoyhteyksien hankinta perustuu julkisen talouden suunnitelmassa 2025–2028 lentojen ostoihin osoitettuun määrärahaan. Savonlinnan kaupungin ja Traficomin käynnistämä kilpailutus on käynnissä. Kilpailutuksen mukainen uusi lentoliikenne alkaa 19.1.2026 ja kestää vuoden 2028 loppuun.

"Talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti LVM:n esityksen mukaisesti, että valtio rahoittaa maakuntalentoja 100% osuudella! Alueiden tasapuolinen kohtelu toteutuu", totesi ministeri Ranne X:ssä 20. toukokuuta 2025.

Valtio ja kunnat tukevat lentoliikennettä seitsemällä Suomen sisäisellä lentoreitillä, joissa lentomäärät ovat yleisesti vähäisemmät kuin markkinaehtoisessa liikenteessä. Kyseessä ovat reittilennot Helsinki-Vantaan ja Joensuun, Jyväskylän, Kajaanin, Kemin  Kokkolan, Porin, Savonlinnan välillä.

Talouspoliittisen ministerivaliokunnan päätös siis käytännössä turvaa Finnairin osaomistusyhtiö Nordic Regional Airlinesin (Norra) operoimat reitit sekä Budapest Air Servicen reitit Poriin ja Savonlinnaan. Nyt rahoitettava voimassa olevan sopimuksen optiokausi jatkuu siis kevääseen 2028 saakka.

Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman mukaan Suomen sisäistä lentoliikennettä kehitetään ensisijaisesti markkinaehtoisesti, mutta turvataan huoltovarmuuden, vientiteollisuuden ja matkailun kannalta tärkeät lentoyhteydet tarvittaessa ostopalveluliikenteellä.

Vuoden 2024 aikana valtiontukea saaneiden maakuntalentojen  keskimääräiset täyttöasteet olivat edelleen alhaisella 42 prosentin tasolla.

Syyskuussa 2023 ministeri Ranne kertoi Lentoposti.fi:lle valtion tavoittelevan osuutensa supistamista ja suunnitelmissa oli ratkaisu, jossa valtio maksaa 50 prosenttia kustannuksista ja alueelliset toimijat toisen 50 prosenttia. Tuolloin tavoitteena oli valmistella vuodelle 2026 kaikkia kaupunkeja yhdenvertaisesti kohteleva sisäisen lentoliikenteen sopimusmalli sekä kehittää lentoja markkinaehtoisempaan suuntaan.

Nyt valtio jatkaa siis edelleen maakuntalentojen rahoittamista.

Huhtikuussa 2024 Palvelualojen työnantajaliitto Palta ehti tyrmätä maakuntalentojen tukemisen, sillä se ei pitänyt toimintaa järkevänä liikennepolitiikkana.


Taustalla koronaviruspandemian aikaiset päätökset

Liikenne- ja viestintäministeriö asetti 24.8.2020 työryhmän arvioimaan viiden maakuntakentän eli Joensuun, Jyväskylän, Kajaanin, Kemin ja Kokkolan lentoasemien ja Helsinki-Vantaan lentoaseman välisen lentoliikenteen tarvetta. Markkinaehtoinen lentoliikenne oli loppunut ja lentoliikenteen toimintaedellytykset heikentyneet koronaviruspandemian aikana. Työryhmä esitti, että lentoliikennettä viideltä maakuntakentältä tuettaisiin lyhyellä kuuden kuukauden siirtymäajalla. Yhteyksien tukemista on sittemmin jatkettu erillisillä päätöksillä.

Päivitys kello 15.44: Lisätty tietoja talouspoliittisen ministeriövaliokunnan tiedotteesta.

Lue myös: