Nesteen työntekijöiden mielenilmaus vaikuttaa mahdollisesti lentoliikenteen polttoainejakeluun

neste_tankkaus_1Nesteen henkilöstöryhmät ilmoittivat poliittisesta mielenilmauksesta, joka kohdistuu Juha Sipilän hallituksen omistajapolitiikkaan. Polttoaineiden jakelu keskeytyy mielenilmauksen seurauksena 26. kesäkuuta alkaen viikon ajaksi. Lentoliikenteen polttoainetarve on merkittävä mutta Neste ei tältä osin pystynyt arvioimaan mielenilmauksen vaikutuksia.

Nesteen viestintä- ja brändimarkkinointijohtaja Osmo Kammonen kommentoi Lentoposti.fi:lle keskiviikkona puolenpäivän jälkeen yhtiön edelleen arvioivan mielenilmauksen vaikutuksia lentoliikenteen sujuvuuteen.

Merkittävintä lentokerosiinin tarve on Helsinki-Vantaan lentoasemalla mutta polttoainetta tarvitaan lentokoneisiin myös maakunnissa. Lentoliikenteen osalta vaikutukset osuisivat pahimmin Finnairiin ja sen matkustajiin. Pahimmillaan lentoja jouduttaisiin perumaan.

Mikäli vaikutukset lentoliikenteeseen tulevat suuriksi voivat lentoyhtiöt pyrkiä tankkaamaan koneitaan ulkoasemilla. Se ei kuitenkaan ratkaise asiaa täysin ja tuo merkittäviä lisäkustannuksia. Ylimääräisen polttoaineen kuljettaminen tuo koneeseen lisää painoa, joka taas lisää polttoaineen kulutusta.

Henkilöstöryhmien edustajat ovat ilmoittaneet keskeyttävänsä Nesteen polttoaineiden jakelun Porvoon ja Naantalin terminaaleista 26.6. kello 07.00 - 2.7. kello 19.00. Mielenilmauksella ei ole tässä vaiheessa vaikutusta Naantalin ja Porvoon laitosten tuotantoon.

Neste selvittää mielenilmauksen vaikutuksia polttoaineiden jakeluun asiakkaille ja tiedottaa asiasta lisää, kun tiedot vaikutuksista täsmentyvät.

"Neste ei ota kantaa omistajien päätöksentekoon vaan keskittyy omaan liiketoimintaansa. Tavoitteenamme on minimoida mielenilmauksesta asiakkaille ja liiketoiminnalle aiheutuvat vaikutukset. Yhtiön johto keskustelee asiasta myös henkilöstöryhmien edustajien kanssa", sanoo Panu Kopra, Nesteen Marketing & Services -liiketoiminta-alueesta vastaava johtaja Nesteen tiedotteessa.

Hallitus esitti toukokuussa eduskunnalle Neste Oyj:n valtion vähimmäisomistusrajan laskemista nykyisestä 50,1 prosentista 33,4 prosenttiin vuoden 2017 ensimmäisessä lisätalousarvioesityksessä. Tämä lisätalousarvio tulee voimaan 1.7.2017.

Muutos antaisi hallitukselle mahdollisuuden siirtää 33,4 prosentin ylittävät omistusosuudet valtion täysin omistamaan Valtion kehitysyhtiö Vake Oy:öön toukokuussa 2016 annetun omistajapoliittisen periaatepäätöksen mukaisesti.

 Valtio omistaa nykyisin Neste Oyj:stä 50,1 prosenttia.