Nordic Response 24 osoitti Naton kyvyn puolustaa Pohjoismaita - maalla, merellä ja ilmassa

prikaatikenraali Manu Tuominen_070324Suomi harjoitteli Nordic Response 24 -harjoituksessa yhdessä liittolaisten kanssa ensimmäistä kertaa Naton pohjoisten alueiden puolustamista viidennen artiklan mukaisessa tilanteessa.

Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisosiin ulottuneessa harjoituksessa käytiin taisteluja maalla, merellä ja ilmassa. Pohjoismaat muodostivat harjoituksessa yhdessä Atlantin yli siirrettyjen liittolaisten vahvennusten kanssa vahvan sotilaallisen voiman Norjan, Suomen ja Ruotsin pohjoisiin osiin. 

NR24_HN_parvi"Nordic Response 24 on ollut tärkeä merkkipaalu yhteistoiminnan syventämisessä liittolaisten ja Pohjoismaiden välillä. Länsinaapurimme Ruotsi sai sinetin liittokunnan jäsenyydelle Nato-harjoituksessa. Suomessa harjoitteli ennätyssuuri määrä ruotsalaisia, yhteensä noin 3 000 sotilasta muodostaen mekanisoidun prikaatin osana yhteistä maavoimien divisioonaa", kertoi suomalaisen harjoitusjoukon johtaja Pääesikunnan koulutuspäällikkö, prikaatikenraali Manu Tuominen. 

"Nyt kun kaikki Pohjoismaat ovat saman liittokunnan jäseniä, antaa se meille avaimet entistä syvempään puolustussuunnitteluun ja yhteisten suorituskykyjen kehittämiseen Pohjolan puolustamiseksi", jatkoi prikaatikenraali Tuominen.

Maavoimat, Merivoimat, Ilmavoimat, Logistiikkalaitos sekä Johtamisjärjestelmäkeskus operoivat harjoituksessa liittolaisten rinnalla osana monikansallista joukkoa.

Ilmavoimien monitoimihävittäjät suorittivat lukuisia lentokierroksia Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisosissa osana kansainvälisiä lento-osastoja.

panssarit_tiella_MaavoimatMerivoimien rannikkojääkäriosasto puolestaan toteutti maihinnousuja Pohjois-Norjassa yhdessä ruotsalaisten, ranskalaisten ja italialaisten sotilaiden kanssa. Joukkojen keskittäminen harjoitusalueelle sekä johtamisyhteyksien rakentaminen pohjoisen vaativiin olosuhteisiin edellytti myös tiivistä yhteistyötä ja erityisosaamista.


Henkilöstöä kaikilla johtamisen tasoilla – aina Norfolkista Hettaan 

Harjoituksen aikana Puolustusvoimat sai merkittävää oppia joukkojen keskittämisestä sekä toiminnasta osana Naton johtamisrakennetta, mikä on parantanut Puolustusvoimien valmiuksia osallistua Naton johtamaan operaatioon maalla, merellä ja ilmassa. 

NR24_opsroom_1"Puolustusvoimista on ollut henkilöstöä harjoituksen kaikilla johtamisen tasoilla aina Norfolkista Hettaan ja olemme saaneet arvokasta kokemusta siitä, miten toimimme osana Naton monikansallista yhteisoperaatiota. Näillä perusteilla meidän on hyvä jatkaa toimintamme kehittämistä yhä tiiviimmäksi osaksi liittokuntaa", sanoi prikaatikenraali Tuominen.


Rajat ylittävää viranomaisyhteistyötä 

NR24_alueetTiivis viranomaisyhteistyö niin kansallisesti kuin Pohjoismaiden välillä vaikutti merkittävästi harjoituksen onnistumiseen. Harjoitukseen osallistui suuri määrä siviilitoimijoita Suomesta, Ruotsista ja Norjasta, joiden yhteistyö tuki vahvasti joukkojen siirtoja harjoitusalueelle ja ylläpitoa harjoituksen aikana. 

Osana harjoitusta siviiliviranomaiset osallistuivat myös harjoitteluun Suomen ja Norjan yhteistyönä toteutetussa potilasevakuointiharjoituksessa, jossa kaksi sotilasta evakuoitiin Suomesta helikopterilla Norjaan.

Viranomaisyhteistyöverkostojen avulla Puolustusvoimat oli harjoituksen aikana myös muiden viranomaisten tukena harjoitustoiminnan ulkopuolella osallistumalla esimerkiksi potilasevakuointiin Lapissa.

Norjan johtama laaja Nordic Response 24 -taisteluharjoitus käytiin Suomen, Norjan ja Ruotsin pohjoisosissa. Harjoituksessa oli mukaan 20 000 sotilasta 13 osallistujamaasta. Suomen Puolustusvoimista harjoitukseen osallistui yli 4 100 sotilasta, joista merkittävä osa oli reserviläisiä. Pohjois-Suomessa toimi harjoituksen aikana myös noin 3 000 ruotsalaista, 400 ranskalaista ja 50 englantilaista sotilasta.

Harjoitusta varten liittolaiset olivat tilanneet Suomesta monenlaisia palveluita ja tarvikkeita. Tehtyjen tilausten kokonaisarvo nousi Puolustusvoimien mukaan noin 10,6 miljoonaan euroon. Esimerkkejä  tällaisista tilauksista ovat polttoaineet, elintarvikkeet, tilapalvelut ja auraukset. Sotilaat puolestaan olivat merkittävä asiakaskutna harjoitusalueella toimiville yrityksille ja palveluntarjoajille kuten kaupoille, kioskeille ravintola- ja majoituspalveluille.

 

Hornet_Andoyassa_ilmavSuomen ilmavoimista  harjoituksessa oli mukana 12 F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää, jotka tukeutuivat Ruotsin Kallaxiin ja Norjan Andøyaan. Harjoituksessa monikansallinen ilmaoperaatiokeskus (Joint Air Operations Centre, JAOC) vastasi keskitetysti ilmapuolustuksen tulenkäytön johtamisesta sekä ilmaoperaatioiden suunnittelusta ja johtamisesta.

Harjoitus oli osa Naton Steadfast Defender 24 -suurharjoituskokonaisuutta, johon kuuluu noin 18 eri harjoitusta. Kyseessä on Naton laajin harjoitus vuosikymmeniin.

Lue myös: