Rovaniemen lentoaseman kiitotiellä routavaurioita - Lapin lennosto operoi NR24-harjoituksen Oulusta

EFRO_kiitotie_03_21Lapin lennoston F/A-18 Hornet -hävittäjät osallistuvat Nordic Response 24 -harjoitukseen  Rovaniemen sijaan Oulunsalon tukikohdasta. Hävittäjät siirtyvät Oulunsaloon Rovaniemen kiitotiellä 03/21 olevien routavaurioiden takia. Harjoitukseen osallistuvien liittolaisten kuljetus- ja ilmatankkauskoneet tukeutuvat suunnitellusti Rovaniemelle.

Talven kovasta pakkasjaksosta johtuvat vauriot Rovaniemen tukikohdan kiitotiessä ovat aiheuttaneet riskin sille, että maa-ainesta tai asfalttimurua saattaa ajautua hävittäjien moottoreihin.

Rovaniemen lentoaseman 3002 metrin pituisella kiitotiellä 03/21 on havaittu halkeamia ja irtokiviä. Tämän seurauksena kiitotietarkastuksia tehdään normaalia useammin. Tieto kiitotieongelmista julkaisiin ilmailutiedotuspalvelussa 29. helmikuuta.

Kaupalliselle lentoliikenteelle ei ole asetettu toimintarajoituksia havaittujen vaurioiden seurauksena. Ilmavoimat siirtää Hornet-operoinnit Oulunsaloon tarpeettomien riskien välttämiseksi.

"Hornetin nokkapyörän rakenteesta ja ilmanottoaukkojen sijainnista johtuen suurella moottoriteholla irtonaista kevyttä maa-ainesta saattaa ajautua koneen moottoreihin. Emme ota asiassa tarpeettomia riskejä, koska meillä on mahdollisuus hajauttaa toimintaa muihin tukikohtiin", kertoi Lapin lennoston esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Petteri Puusa.

Hävittäjien operointi Oulunsalosta ei aiheuta muita muutoksia Nordic Response 24 -harjoitukseen, joka järjestetään Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisosissa 4.‒15. maaliskuuta 2024. 

Rovaniemelle tukeutuvaa kalustoa ovat amerikkalaiset KC-135 Stratotanker -ilmatankkauskoneet ja saksalaiset A400M Atlas -kuljetuskoneet.

Suomen ilmavoimista Nordic Response 24 -harjoituksessa on mukana yhteensä 12 F/A-18 Hornet -hävittäjää, joista kahdeksan tukeutuu Norjan Andøyaan ja neljä Oulunsaloon.

Lue myös: