Norjan Avinorin sähkölentokone teki pakkolaskun järveen - takaisku kunnianhimoiselle hankkeelle

Avinor_LNELAPohjoismaiden ensimmäinen sähkölentokone eli norjalaisen Avinorin omistama Pipistrel Alpha Electro -kone (LN-ELA) on vaurioitunut merkittävästi pakkolaskussa järveen pian lentoonlähdön jälkeen. Norjalaisten sähkölentokoneestä hävisivät tehot kesken esittelylennon 14. elokuuta 2019.

Lentokenttäyhtiö Avinorin omistama Pipistrel Alpha Electro putosi järveen Etelä-Norjassa Arendalin Gullknapp Flpl (ENGK) lentokentän läheisyydessä 14. elokuuta 2019. Norjan poliisi sai ilmoituksen pudonneesta koneesta iltapäivällä kello 14.42. 

Konetta lensi Avinorin johtaja Dag Falk-Petersen ja kyydissä oli Norjan hallituksen ministerin valtiosihteeri Aase Marthe Horrigmo. Aiemmin saman päivän aikana esittelylennolla oli kyydissä Norjan ympäristöministeri Ola Elvestuen.

Konetta ohjannut Falk-Petersen oli ehtinyt antaa hätäkutsun radioitse, ennen laskua veteen. Molemmat koneessa olleet selvisivät turmasta vammoitta. Varsinaista syytä koneen tehojen menetykseen ei ole vielä selvitetty.

Norjan onnettomuustutkintakeskus AIBN kertoi Lentoposti.fi:lle aloittavansa tutkinnan onnettomuudesta.

Lento-onnettomuus on merkittävä takaisku Norjan kunnianhimoiselle sähkölentokonehankkeelle. Avinor on arvioinut, että ensimmäiset sähköiset matkustajakonelennot toteutuvat ennen vuotta 2030 ja Norja havittelee olevansa mukana tässä hankkeessa. Avinorin suunnitelmissa on, että Norja olisi ensimmäinen maa, jossa sähkölentokoneet ovat ottaneet merkittävän osuuden kotimaan lentojen markkinoista vuoteen 2040 mennessä.

Avinorin Pipistrel Alpha Electro G2 -kone saapui Norjaan toukokuussa 2018. Se oli Pohjoismaiden ensimmäinen sähkömoottorilentokone. Norjan sähkölentokonehankkeessa on Avinorin lisäksi mukana myös Norjan liikenneministeriö sekä lentoyhtiöt SAS ja Widerøe.

Suomeen ensimmäinen Alpha Electro saapui kesäkuussa 2018. Suomessa Helsingin sähkölentokoneyhdistyksen vetämässä hankkeessa ovat mukaan lentokenttäyhtiö Finavia ja sähköyhtiö Fortum. Suomalaiskone vaurioitui toukokuussa ja on parhaillaan korjauksessa valmistajalla.

Pipistrel Alpha Elecro -sähkölentokoneen toiminta aika on noin yksi tunti ja vaadittavat reservit. Koneen matkalentokoneus on noin 130 km/h. Slovenialainen lentokonevalmistaja on toimittanut asiakkailleen noin 60 Alpha Electro -sähkölentokonetta.

Pipistrelin sähkölentokoneille on sattunut ainakin kaksi lento-onnettomuutta. Ensimmäinen tapahtui lokakuussa 2018 Hollannissa. Tuolloin kone tuhoutui laskukierroksessa sattuneen onnettomuuden jälkeisessä tulipalossa. Turmassa kuoli koneen lentäjä ja turman syy jäi härän peittoon. Toinen Alpha Electrolle sattunut turma tapahtui Sveitsissä tammikuussa 2019, kun koneen moottori menetti tehot. Kone vaurioitui laskussa pellolle. Ohjaaja selvisi turmasta.

NRK: Elfly med Avinor-sjefen som pilot måtte nødlande i Arendal

Lue myös: