Patriot-ilmatorjuntajärjestelmä lähti ro-ro -aluksella Suomeen - määränpäänä Lohtaja ja Mallet Strike

Patriot_bundeswehr_3Saksan Flugabwehrraketengruppe 21:n Patriot-ilmatorjuntajärjestelmä saapuu Suomeen ro-ro -aluksella. DFDS:n Finlandia Seaways purjehtii Rostockista Pietarsaareen. Saksalaisjoukot osallistuvat Lohjalla toukokuussa järjestettävään kansainvälisen ADEX Mallet Strike 1/24 -ilmapuolustusharjoitukseen. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Patriot-järjestelmä on käytössä Suomessa.

Patriot_bundeswehr_4ADEX Mallet Strike 1/24 -ilmapuolustusharjoitus järjestetään Lohtajan ampuma- ja harjoitusalueella 14.–23. toukokuuta 2024. Kyseessä on kaksivaiheinen eli ammunta- ja torjuntavaiheen sisältävä harjoitus, johon osallistuu joukkoja Maa-, Meri- ja Ilmavoimista (Lue uutisemme aiheesta: Mallet Strike -ilmapuolustusharjoitus Lohtajalla - mukana Patriot-osasto ja ilmasta-ilmaan -toimintaa).

Kansainvälistä väriä harjoitukseen tuo Saksan Flugabwehrraketengruppe 21:n Patriot-ilmatorjuntaohjusryhmä. Sen mukana Suomeen saapuu tiettävästi ensimmäistä kertaa Raytheon Patriot -ilmatorjuntajärjestelmä. Saksalaiset ilmatorjuntajoukot harjoittelevat ensimmäistä kertaa tuoreen Nato-maa Suomen kanssa.

Saksan ilmavoimat kertoi 10. toukokuuta lähettäneensä Patriot-järjestelmän Rostockista Suomeen. DFDS:n Finlandia Seawaysin odotetaan saapuvan Pietarsaaren satamaan 13. toukokuuta.

Flugabwehrraketengruppe 21:n kotitukikohta on Sanitz, joka sijaitsee Rostockin lähellä. Suomeen saapuvan osaston koko on noin 120 henkilöä ja mukana saapuu Patriot-järjestelmä tarvittavine varusteineen.

Patriot_bundeswehr_1Raytheon Patriot -ilmatorjuntajärjestelmä suojaa hävittäjiltä, helikoptereilta ja ohjuksilta jo pitkiltä etäisyyksiltä. Järjestelmän viimeisimmässä kehitysversiossa mukana GaN-pohjainen (Gallium-nitraatti) AESA-tutka ja esimerkiksi Patriot PAC-2 GEM-T -ohjusten kantama on yli 70 kilometriä ja korkeusulottuvuus yli 24 kilometriä. Minimi lentoaika kohteeseen on alle yhdeksän sekuntia ja pisimmillään lentoaika on kolme ja puoli minuuttia. Patriot-järjestelmä on ainakin 13 eri valtion käytössä.

Harjoitukseen liittyen Luftwaffen Airbus A321neo saapuu lauantai-iltapäivällä 11. toukokuuta Kokkola-Pietarsaaren lentokentälle.

Mallet Strike -harjoituksessa on mukana laajasti eri joukko-osastojen ilmatorjuntakalustoa, maalilennokkeja sekä hävittäjätoimintaa mukaanlukien ilmasta-ilmaan -ammuntoja. MH

Lue myös aiempi uutisemme Mallet Strike 24 -harjoituksesta: