PIA:n ATR42-500 tuhoutui Pakistanissa - koneyksilö oli vaurioitunut jo kahdesti aiemmissa turmissa

PIA_ATR_PIAPakistan International Airlinesin (PIA) ATR42-500 -potkuriturbiinikone tuhoitui maahansyöksyssä Pakistanin Abbottabadissa 7. joulukuuta. Iltapäivällä kello 16.42 paikallista aikaa maahan syöksynyt koneyksilö oli vaurioitunut turmissa jo kahdesti aiemmin viime vuosien aikana. Nyt tapahtuneessa turmassa menehtyivät todennäköisesti kaikki koneessa olleet 49 ihmistä.

PIA:n lento PK661 oli Pakistanin sisäisellä lennolla matkalla Chitralista Islamabadiin mukanaan 42 matkustajaa ja kuusi miehistön jäsentä, joista yksi oli mekaanikko. Matkustajista kaksi oli itävaltalaisia ja yksi kiinalainen.

PIA:n lausunnon mukaan kone olisi noussut ilmaan Chitralista kello 13.30 paikallista aikaa ja syöksynyt maahan Abbottabadin eteläpuolella Havelianin läheiseen Saddha Batolnin kylään noin 3 tunnin ja kymmenen minuutin lennon jälkeen. Ensimmäisten kuvien mukaan kone on törmännyt vuoren rinteeseen.

Paikallisten ilmailulähteiden ensitietojen mukaan lentäjät olisivat ilmoittaneet ongelmista koneen vasemmanpuoleisessa potkuriturbiinimoottorissa.

Turmalennolla ollut ATR42-500 (AB-PHO, msn 663) oli vaurioitunut jo kahdesti aiemmin. Vuonna 2009 kone ajautui ulos kiitotieltä Pakistanin Islamabadissa vaurioituen merkittävästi.

Lennot kuitenkin jatkuivat korjausten jälkeen ja seuraava suurempi ongelma oli vuonna 2014 sattunut vasemman moottorin vikaantuminen lennolla. Lisäksi kone on ollut osallisena lintutörmäyksessä vuonna 2012.