Porin kaupunki käynnisti lentoliikenteen kilpailutuksen vuosille 2023-2024

BASeAirlines_EMB120_PoriPorin kaupunki käynnisti kilpailutuksen säännöllisen lentoliikenteen jatkamiseksi Porin ja Helsingin välillä. Tuleva sopimuskausi koskee aikaa 1.1.2023–31.12.2024. Tämän lisäksi Porin kaupungilla on sopimuskauden jatkamiseksi optiot vuosille 2025 ja 2026. Nykyisin reittiä on lentänyt BASe Airlines.
 

Nykyinen reittilentoliikenne Porin ja Helsingin välillä on päättymässä vuoden 2022 lopulla, kun elokuussa 2019 alkanut sopimus unkarilaisen Budapest Aircraft Service Ltd:n (BASe Airlines) kanssa päättyy. Lentoja on markkinoitu Karhu.Aero -nimellä ja BASe Airlines operoi reittiä 30-paikkaisella Embraer 120 Brasilia -koneella.

Operaattorille on maksettu liikennöinnistä 3,4 miljoonaa euroa vuodessa ja sillä on saatu kolme edestakaista lentoa Porin ja Helsingin välille joka arkipäivälle.

Lentoliikenteellä nähdään merkitykseltään elintärkeänä Satakunnan elinkeinoelämälle, ja Porin kaupunki haluaa ylläpitää saavutettavuutta jatkossakin lentoliikenteen avulla. Sillä on merkitystä etenkin kansainvälisille yhtiöille.

EFPO_terminaali_1Nyt 11. lokakuuta 2022 käynnistyneessä kilpailutuksessa päivittäisten edestakaisten lentojen määrä vähennetään kahteen. Myös aikataulut muuttuvat ja niiden on määrä palvelulla jatkossa entistä paremmin elinkeinoelämää. Toimien on määrä nostaa lentojen käyttöastetta ja sitä kautta leikata kustannuksia.

Valtio myönsi syyskuussa 2022 miljoonan euron määrärahan Porin elinvoiman vahvistamiseen vuodelle 2023. Porin ja valtion lisäksi kustannuksiin osallistuvat ainakin Ulvila, Säkylä ja Satakunnan kauppakamari. Rahoitusta lentoliikenteen hankintaan on saatu Porin kaupungin ulkopuolisilta tahoilta vuodelle 2023 yhteensä 1 102 000 euroa.

Nyt kilpailutettavan sopimuskauden tulevien optioiden käyttäminen on ehdollinen kaupunginvaltuuston päätökselle määrärahojen kohdistamisesta lentoliikenteeseen, sekä Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin asettamalle julkisen palvelun velvoitteelle kyseiselle yhteysvälille.

Lentoliikenteeseen tulee asettaa julkisen palvelun velvoite ja se tulee kilpailuttaa EU:n lentoliikenneasetuksen mukaan, jos liikennöintiin kohdistuu julkista tukea. Vuosittainen kaupungin kohdistama määräraha sopimuskauden ensimmäiselle ajanjaksolle on 3 miljoonaa euroa.

Tarjouksen jättämisen määräaika on 11. joulukuuta kello 16.15.

Lue myös: