Pron Rinne: Valtio on taitamaton omistaja yhtiöidensä henkilöstöä kohtaan

Pro_Antti_RinneAmmattiliitto Pron puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan valtion omistajaohjaus osoittaa täydellistä välinpitämättömyyttä omistamiensa yritysten henkilöstöpolitiikkaa kohtaan. Rinne antaa valtiolle huutia Finnairin, TeliaSoneran ja Itellan tekemistä säästötoimista.

Viimeisimpänä esimerkkinä valtion toiminnasta ovat Itellan uuden yt-neuvottelut.

 "Kun yksi yt-prosessi on käyty läpi, niin toista ollaan jo aloittamassa. Henkilöstölle ei anneta hetkeäkään työrauhaa, vaan porukkaa johdetaan pitämällä sitä jatkuvassa työpaikkansa menettämisen pelossa", jyrähtää Rinne.

Itellan lisäksi muita näkyviä esimerkkejä valtion merkittävästi omistamista yrityksistä, joissa yt- neuvotteluja on ketjutettu viime vuosina jatkuvasti ovat TeliaSonera ja Finnair.

Rinteen mukaan hallituksen edustajat ja omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala muistavat kerta toisensa jälkeen korostaa, kuinka valtio-omisteisten yritysten on toimittava esimerkillisesti eri osa-alueilla.

"Omistajan sana painaa ja sitä pitää uskaltaa myös käyttää. Vaikenemalla valtio hyväksyy periaatteidensa vastaisen toiminnan."

"Henkilöstön säällistä kohtelua nämä vaatimukset eivät näytä koskevan. Kyse ei ole tiedon tai työkalujen puutteesta. Sama välinpitämättömyys jatkuu on valtio sitten yrityksen osaomistaja, enemmistöomistaja tai ainoa omistaja", Rinne päättää.