Rajan Dornier aloitti partioinnin Välimerellä

Raja_kalusto_1Pikaisten valmisteluiden jälkeen Välimerelle lähetetty Rajavartiolaitoksen Dornier Do 228  -valvontalentokone lensi tänään ensimmäisen partiolentonsa Välimerellä. Valvontalentokone miehistöineen toimii Lampedusan saarelta käsin ja valvoo lennoillaan eteläpuoleista merialuetta.

Valvonnan kohteena ovat etenkin Libyasta Eurooppaan pyrkivät siirtolaiset, jotka ovat usein liikkeellä ylilastatuissa ja lähes merikelvottomissa aluksissa. Saadut havainnot välitetään Italian viranomaisille, jotka lähettävät tilanteen mukaan paikalle laivoja, veneitä tai helikoptereita. Ensimmäisellä valvontalennolla havaittiin kaksi tyhjää isoa kumivenettä. Viimeksi eilen Lampedusan saarelle saapui veneellä noin 140 siirtolaista.

Raja_Dornier_closeup_2Osana EU:n toimia Välimeren laittoman maahanmuuton tilanteen hallitsemiseksi ja meripelastusvalmiuksien parantamiseksi Euroopan rajaturvallisuusviraston Frontexin Välimeren alueella koordinoimia operaatioita ollaan vahvistamassa.

Suomen Rajavartiolaitoksen Dornier-valvontalentokone osallistuu marraskuun ajan Frontexin koordinoimaan ja Italian isännöimään Hermes-merirajavalvontaoperaatioon Välimerellä. Lisäksi Rajavartiolaitos tarjoaa Frontexin käyttöön muuta kalustoa ja asiantuntijoita.

Raja_Dornier_in_1Laittoman maahanmuuton tilanne Välimerellä on pahentunut viimeisten kuukausien aikana. Lampedusan saaren lähistöllä on onnettomuuksissa menehtynyt pelkästään lokakuun aikana satoja ihmisiä.

Rajavartiolaitoksella on kaksi vuonna 1995 hankittua Dornier Do 228 -merivalvontakonetta. Edellisen kerran suomalainen valvontalentokone oli vastaavissa tehtävissä loppukeväällä ja kokonaisuudessaan operaatio on jo kymmenes.