RV-koneita valmistava Van's Aircraft Chapter 11 -menettelyyn - toiminta jatkuu edelleen

Vans_3Richard E. "Dick" VanGrunsvenin vuonna 1973 perustama Van's Aircraft Inc on aloittanut Chapter 11 -konkurssimenettelyn mukaiset uudelleenjärjestelytoimet. Yhtiö jatkaa toimintaa edelleen eli RV-koneperheen lentokoneiden tuotanto, tukipalvelut ja tuotetoimitukset jatkuvat.

Metallirakenteisten lentokoneiden rakennussarjojen tuotantoon erikoistunut Van's Aircraft on kohdannut erinäisiä ongelmia viime vuosien aikana ja ajautunut niiden myötä taloudellisten haasteiden keskelle. Lentokonevalmistaja kertoi haasteistaan lokakuun lopulla ja 4. joulukuuta 2023 se ilmoitti etenevänsä Chapter 11 -menettelyn piiriin.

Vans_1Van's Aircraftin mukaan koronaviruspandemia toi ennennäkemättömiä haasteita toimitusketjuihin, joihin mahtui viallisen pohjamaan käyttö, joka puolestaan johti korroosio-ongelmiin. Haasteita toivat myös laserleikatut osat, jotka oli valmistettu korkean kysynnän tarpeisiin. Nämä seikat johtivat vakaviin kassavirtaongelmiin, josta yhtiö ei ole onnistunut toipumaan normallin liiketoiminnan avulla.

Van’s Aircraft jättää oikeudelle seuraavan 90 päivän aikana uudelleenjärjestelysuunnitelman, jossa se selventää miten yhtiön toimintaa voidaan jatkaa tulevaisuudessa ja miten se selviää taloudellisista velvoitteistaan. Ilman nyt tehtäviä muutoksia Van's Aircraft ei näe mahdollisuutta jatkaa toimintaansa ja asiakkaidensa tukemista.

Jo eläköitynyt Van's Aircraftin perustaja VanGrunsven on ilmoittanut auttavansa yritystä taloudellisesti ja hän aikoo hakea tuomioistuimelta hyväksyntää enintään kuuden miljoonan Yhdysvaltain dollarin suuruiselle lainalle. Viimeisen kahden vuoden aikana VanGrunsven on lainannut yhtiölle jo yli 10 miljoonaa dollaria.

Käytännössä Van’s joutuu nostamaan rakennussarjojen ja varaosien hintoja. Van's ottaa yhteyttä asiakkaisiinsa uusista toimitusehdoista. Yhtiön tavoitteena on aloittaa varaosatoimitukset asiakkaille vielä joulukuun 2023 aikana ja toimittaa kaikki tilatut varaosat vuoden 2024 loppuun mennessä. Kaikkiaan asiakkaita on yli 1800. 

Chapter 11 -menettely antaa Van's Aircraftille mahdollisuuden tarjota jatkuvaa tukea asiakkailleen, toimittajilleen sekä työntekijöilleen useiden vuosien ajan. Yhtiö työllistää noin 100 henkilöä.

Vans_2Virallinen uudelleenjärjestelysuunnitelma toimitetaan yhtiön velkojille ja heidän mahdollisen hyväksyntänsä jälkeen tuomioistuinta pyydetään hyväksymään suunnitelma. Tämän jälkeen Van's selviää konkurssista ja maksaa velkansa hyväksytyn suunnitelman mukaisesti.

Van's Aircraftin RV-konetyyppejä on valmistunut 11 276 kappaletta. Näistä 1-4 -paikkaisia Van's RV-konetyyppejä ovat RV-3, RV-4, RV-6, RV-7, RV-8, RV-9, RV-10, RV-12, RV12is, RV-14 ja prototyyppivaiheessa oleva RV-15. Näistä RV-6:n ja RV-12:sta valmistus on päättynyt. Van's Aircraftin valmistamia experimental-luokan koneita lentää Suomessakin.