Saab sai FMV:ltä tilauksen Ruotsin kolmannesta GlobalEye AEW&C -monitoimivalvontakoneesta

GE_flyingawayRuotsin puolustusmateriaalihallinto FMV ja Saab ovat 27. kesäkuuta 2024 allekirjoittaneet sopimuksen kolmannen GlobalEye AEW&C -valvontakoneen toimittamisesta Ruotsin puolustusvoimille. Kyseessä on option käyttö vuonna 2022 tehdystä kaksi GlobalEye-konetta sisältäneestä tilauksesta.

Saabin FMV:ltä vuonna 2022 saama sopimus sisälsi kaksi GlobalEye-monitoimivalvontakonetta sekä optiot kahteen lisäkoneeseen. Nyt käytettiin siis toinen optioista. FMV:n ja Saabin kolme GlobalEye -konetta käsittävän tilauksen arvo on nyt noin 2,6 miljardia Ruotsin kruunua eli noin 230 miljoonaa euroa. Monitoimivalvontakoneiden nykyinen toimitusaikataulu on vuosien 2024-2029 välillä.

Ruotsin hallitus ilmoitti toukokuussa 2024 luovuttavansa nykyiset kaksi S100 Argus -tutkavalvontakonetta Ukrainalle sekä tilaavansa kolmannen GlobalEyen. Samalla kerrottiin myös valvontakoneiden toimitusaikataulujen jouduttamisesta. Alunperin uudet AEW&C-valvontakoneet oli määrä toimittaa Ruotsille vuonna 2027.

Uusi tilaussopimus on nyt allekirjoitettu, mutta sopimuksen lopulliset ehdot ovat vielä valmistelussa. Lisätilaus ja aikataulumuutos tehtiin operatiivisen suorituskyvyn varmistamiseksi.

"Kolmannen S 106 -koneen hankinta on erittäin tärkeää Ruotsin ilmapuolustuksen tarpeiden täyttämiseksi. Siksi on ilahduttavaa, että sopimus Saabin kanssa on nyt tehty", sanoi FMV:n ilmailu- ja avaruushankeista vastaava johtaja Lars Helmrich.

"Olemme ylpeitä voidessamme sitoutua Ruotsin puolustamiseen vielä yhdellä GlobalEye-koneella, joka tarjoaa ainutlaatuista tilannetietoisuutta toimintaympäristöstä sekä kyvyn aikaisesta varoittamisesta mahdollisten uhkien osalta maalla, merellä ja ilmassa", sanoi Saabin toimitusjohtaja Micael Johansson.

GE_1

Bombardier Global 6000 -liikesuihkukoneen alustalle rakentuva GlobalEye on saanut Ruotsissa tyyppimerkinnän S 106.
 
Saab on tähän mennessä toimittanut jo neljä GlobalEye AEW&C -monitoimivalvontakonetta. Ne kaikki on toimitettu Yhdistyneille Arabiemiirikunnille (UAE), joka on tilannut yhteensä viisi konetta. Nyt Ruotsin käyttämän option jälkeen GlobalEye-koneita on tilattu yhteensä kahdeksan kappaletta.
 
GE_antenni_1GlobalEye-monitoimivalvontakoneen tunnusomainen piirre on koneen rungon yläpuolinen S-taajuusalueella toimiva Erieye Extended Range -tutka-antenni, jonka valvontakyky yltää yli 550 kilometrin päähän. Koneessa on edistyksellinen sensorivarustus ja taistelunjohtojärjestelmä, jotka tarjoavat samanaikaista valvontakykyä maalle, merelle ja ilmaan jopa yli 11 tunnin tehtäville.
 

GlobalEye soveltuu sotilastoiminnan lisäksi myös siviilioperaatioihin, kuten SAR- eli etsintä- ja pelastustehtäviin, rajavalvontaan, lennonvarmistuksen varajärjestelmäksi, avustamaan katastrofitilanteissa, huumeiden salakuljetuksen torjuntaan, valvomaan kalastusalueita sekä suojaamaan suuria tapahtumia. MH

Lue myös: