Saksa korvaa Tornadot Lockheed Martin F-35A -hävittäjillä - hankkii myös Eurofighter ECR -hävittäjiä

F35_flyby_1Saksan puolustusvoimat korvaa vuodesta 1981 lähtien käytössä olleet Panavia PA-200 Tornado -hävittäjät amerikkalaisilla Lockheed Martin F-35A -hävittäjillä, jotka tulevat olemaan osa Saksan tulevaisuuden ydinpelotetta. Häivehävittäjien lisäksi Saksa hankkii myös elektroniseen sodankäyntiin erikoistuneita Eurofighter ECR-hävittäjiä (Electronic Combat Role).

Saksan puolustusvoimat julkisti aikeensa edetä Tornado-hävittäjät korvaavassa hankkeessa tilaamalla 35 Lockheed Martin F-35A Lightning II -hävittäjää sekä 15 Eurofighter Typhoon ECR -hävittäjää, joka on konetyyppi elektronisen sodankäynnin versio.

Panavia_Tornado_Luftwaffe_USAFSaksan ilmavoimien Luftwaffen käyttämien PA-200 Tornado -koneiden elinkaari on lopuillaan. Näitä kylmän sodan aikakauden kaksipaikkaisia monitoimikoneita kehitettiin Saksan, Ison-Britannian ja Italian yhteishankkeena. Nyt maaliskuussa 2022 Saksalla on edelleen käytössä 93 Tornadoa. Osa Saksan Tornadoista oli elektronisen sodankäynnin ECR-versioita.

Tornadojen erikoisuus oli kyetä tutkan avulla toteuttettavaa matalentoon lähes kaikissa sääolosuhteissa. Lentokorkeus oli alimmillaan vain 60 metriä maanpinnasta. Käsin lennettäessä hyvissä sääolosuhteissa lentokorkeus voitii pudottaa 30 metriin.

F-35 -hävittäjän valinta tarjoaa Saksan mukaan ainutlaatuisia mahdollisuuksia Naton ja sen liittolaisten yhteistyöhön, sillä hävittäjätyyppi on jo kahdeksan eurooppalaisen liittoutuneen valinta. Hankinnasta ovat päättäneet Suomi, Italia, Norja, Tanska, Iso-Britannia, Alankomaat, Belgia ja Puola.

Eurofighter-ECRAmerikkalaishävittäjien hankinnan lisäksi Saksa jatkaa Eurofighterin elektronisen sodankäynnin eli Eurofighter ECR:n kehitystä.

ECR-version Eurofighteriin on luvassa uusi kaksipaikkainen ohjaamo, joka on varustettu kosketuksin toimivilla monitoiminäytöillä. Takaohjaamo on suunniteltu erityisesti tehtävien hallintaan ja elektronisen sodankäynnin tehtäviin. Eurofighter ECR kykenee passiivisiin ja aktiivisiin häirintätoimiin, elektroniseen hyökkäystoimintaan (EA) ja vastustajan ilmapuolustuksen vaimentamiseen ja lamauttamiseen (SEAD).

Hankkeen myötä tärkeät avainteknologiat säilyvät eurooppalaisissa käsissä. Saksa turvaa myös vahvaa rooliaan tulevaisuuden ilmapuolustusjärjestelmähankkeen eli FCAS:n (Future Air Combat System) osalta, jota se kehittää yhdessä Ranskan kanssa.

F35A_drop3Saksan hävittäjähankkeessa haettiin ratkaisua joka mahdollistaisi jatkossakin kyvyn kuljettaa ydinaseita. Tornadot voidaan aseistaa vapaasti putoavilla B61-ydinpommeilla. Locheed Martin oli jo kertaalleen vuonna 2019 pudonnut pois Saksan hankintalistalta todennäköisesti ainakin osittain juuri ydinpelotekyvyn puutteen seurauksena.

Lokakuussa 2021 Yhdysvallat kertoi etenevänsä F-35A -hävittäjien kanssa B61-12 -ydinpommien pudottamiskyvyn osalta. Ensimmäisen ylisoonisen pudotuksen Yhdysvallat kertoi tehneensä jo marraskuussa 2020 (Lentoposti.fi on uutisoinut aiheesta aiemmin ja tarkemmin voit lukea aiheesta uutisen lopun linkkien kautta.)

F35A_B61_2B61 on Yhdysvaltain taktinen ydinase ja malli 12 on sen uusin versio, jota voidaan kuljettaa ylisoonisilla nopeuksilla. Kooltaan B61-12 on noin 3,7 metriä pitkä ja 375 kg painava. Ne ovat osa Yhdysvaltain ja NATO:n ydinpelotetta.

Ensimmäiset taktiset B61-ydinpommit otettiin käyttöön jo 50 vuotta sitten, joka jälkeen niihin on tehty useita käyttöä ja luotettavuutta parantavia muutoksia. Uusin elinkaaripäivitys eli B61-12 korvaa lähes kaikki käytössä olevat mallit.MH

 Lue myös: