Schengen-alueella lentoyhtiöt päättävät henkilöpapereiden tarkistamisesta

trafi_logoVapaa liikkuminen Schengen-alueella, johon kuuluu suurin osa Euroopan maista, koskee myös lentomatkoja eikä matkustajien henkilöllisyyttä ole EU-asetusten mukaan pakko tarkistaa lentokoneeseen nousun yhteydessä. Lentoyhtiöt voivat näin kuitenkin halutessaan tehdä.

”Osa lentoyhtiöistä tarkistaa säännöllisesti matkustajien henkilöllisyyden, osa taas ei, mikä saattaa herättää ihmetystä matkustajissa”, kertoo Trafin ylitarkastaja Auli Kankkunen:

”Tilanne Schengen-maiden välillä on siis sama kuin aikaisemmin kotimaan lennoilla tai muihin pohjoismaihin matkustettaessa eli henkilöllisyystodistusta ei välttämättä kysytä. Se tulee kuitenkin olla mukana, jotta sen voi pyydettäessä esittää.”

Useat lentoyhtiöt kuitenkin tarkistavat matkustajien henkilöllisyyden, sillä ne on velvoitettu kuljettamaan takaisin ilman asianmukaisia matkustusasiakirjoja matkustavat henkilöt.

Lauantain (7.3) vastaisenä yönä kadonneen Malaysian Airlinesin lennon MH370 matkustajalistassa on jälkeenpäin havaittu useita puutteita ja osa on matkustanut väärillä passeilla.

”Schengen-alueella henkilöllisyyden tarkistamisesta päättää siis lentoyhtiö. Kaikille matkustajille tehdään kuitenkin turvatarkastus, mikä on lentoturvallisuuden kannalta olennaista”, huomauttaa Kankkunen.

Trafi valvookin, että turvatarkastukset suoritetaan matkustajille asetusten mukaisesti", päättää Kankkunen.

Schengen-alueen ulkopuolelle lähdettäessä ja sieltä palattaessa rajavartioviranomaiset tarkistavat kuitenkin aina matkustajan passin. Suomi on ollut osa Schengenin vapaan liikkuvuuden aluetta vuodesta 2001.

Lue myös: