Siivetön lentokone Senaatintorilla - Malmi-kuntalaisaloite hylättiin kaupunginvaltuustossa

mielenosoitus_081221a(päivittynyt klo 19.20) Suomen tähän asti ylivoimaisesti suurin kuntalaisaloite eli Malmin lentokentän ilmailukäytön jatkoa koskevaa kansanäänestystä käsitellään keskiviikkona 8. joulukuuta Helsingin kaupunginvaltuustossa. Ennen kokousta Malmin lentoaseman ystävät kokoontuivat Senaatintorille muistuttamaan lähidemokratian käytöstä. Mielenilmauksessa oli mukana myös siivetön lentokone, joka symboloi pääkaupunkiseudun ilmailun tämänhetkistä tilannetta.

mielenosoitus_081221dKymmenet Malmin lentoaseman ystävät kokoontuivat keskiviikkoiltapäivänä kello 14.00 Helsingin Senaatintorille hyisessä 13 asteen pakkasessa osoittamaan tukensa Malmin ilmailukäyttöä koskevan kansanäänestyksen järjestämisestä. Paikalle oli tuotu myös siivetön lentokone muistuttamaan hankkeen merkityksestä.

Elokuussa 2021 kaupungille toimitettu kuntalaisaloite kunnallisen neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämisestä Helsinki-Malmin lentokentän tulevaisuudesta oli allekirjoittanut 31302 kuntalaista. Aloitteen mukaiseen kansanäänestykseen esitetään kyllä/ei-kysymystä: “Tuleeko Helsinki-Malmin kenttä säilyttää ilmailukäytössä?”

Aloite käsiteltiin jo 29. marraskuuta Helsingin kaupunginhallituksessa. Siellä kuntalaisaloitteen hylkäämiselle esitettiin perusteina asian käsittely aiemmilla päätöstasoilla, sekä kansanäänestyksen järjestämisen vaikeus ja siitä koituvat kustannukset. Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle, että se päättäisi, ettei kansanäänestysaloite antanut aihetta enempiin toimenpiteisiin ja katsoi siten aloitteen loppuun käsitellyksi.

mielenosoitus_081221cNyt asiaa käsitellään Helsingin kaupunginvaltuuston kokouksessa, joka käynnistyi 8. joulukuuta kello 16.

Aloitteentekijät Raimo Ilaskivi, Frank Töölö ja Timo Hyvönen suhtautuvat valtuuston asialliseen käsittelyyn toiveikkaasti, sillä asiaa ei ole aiemmin kysytty suoraan kuntalaisilta.

mielenosoitus_081221b“Kansanliike on tehnyt ison työn kuntalaisaloitteen eteen. Aloitteen on myös allekirjoittanut kummankin vaihtoehdon kannattajia, sillä ihmiset ymmärtävät sen merkityksen demokratialle. Jos Suomen suurimmasta kuntalaisaloitteesta ei järjestetä äänestystä, mistä sitten järjestetään?”, totesi Timo Hyvönen.

Lentoaseman ilmailutoiminan jatkoa puolustavat muistuttavat myös, että Suomen poliittiset puolueet ovat olleet yhtenä rintamana suoran kansalaisdemokratian kannalla. Sen perusteella äänestyksen taakse kasvanut kansanliike uskoo oikeaan päätökseen.

OH-U426_081221Kokouksessa valtuutettujen puheenvuoroissa toistui lähidemokratian toteutuminen ja kansalaisten kuunteleminen, mutta myös aiempien päätösten noudattaminen. Kansanäänestyksen vastustamisen perustana ei voi puheenvuorojen mukaan olla pelko lopputuloksesta. Puheenvuoroissa nostettiin esiin, että päätöksiä voi myös perua. Näin on tapahtunut aikanaan myös Puukäpylän osalta.

Kaupunginvaltuusto päätti keskiviikkoiltana hieman ennen puolta kahdeksaa, ettei kansanäänestysaloite anna aihetta enempiin toimenpiteisiin ja katsoo siten aloitteen loppuun käsitellyksi.

Jussi Halla-ahon (ps) (+Atte Kaleva (kok) ) palautusehdotus kaatui äänin 53-29. Thomas Wallgrenin (sdp) (+ Atte Kaleva) vastaehdotusta ei hyväksytty: pohjaesitys voitti äänin 53-28. MH, HK

Kaupunginvaltuuston kokousta voi seurata suorana Helsinki-kanavalla

Päivitys kello 19.20: Lisätty tieto kaupunginvaltuuston päätöksestä, joka oli kaupunginhallituksen mukainen. 

Lue myös: