Sotilasilmailusta ammatti -tapahtumat polkaisevat lentonäytöskauden 2017 käyntiin

utti_avoimet_0516_8Lentonäytöskauden avaa perinteisesti Utin toimintanäytös. Nyt se järjestetään 12. toukokuuta ja samalla päivämäärällä kilpailee huomiosta ensimmäinen Sotilasilmailusta ammatti -tapahtuma. Se on Rovaniemellä ja siten kohdeyleisöt ovat erilaiset. Muut Ilmavoimien avoimien ovien päivät ovat seuraavalla viikolla.

Nykyiset Ilmavoimien Sotilasilmailusta ammatti -tapahtumat tunnettiin aiemmin lennostojen avoimien ovien päivinä. Nykynimi korostaa sitä, että tarjonta on suunnattu erityisesti nuorille. Tavoitteena on tehdä tunnetuksi Ilmavoimia lukuisien erilaisten työurien mahdollistajana.

utti_avoimet_0516_6Tapahtumat järjestetään arkipäivinä, jotta mm. koululaisryhmät pääsevät niissä käymään. Avoimien ovien päiviin ovat muutkin alasta kiinnostuneet toki tervetulleita eikä sisäänpääsymaksua peritä.

Ohjelmassa on tyypillisesti Ilmavoimien Midnight Hawks -osastotaitolentoryhmän esitys neljällä BAe Systems Hawk -suihkuharjoituskoneella (yllä). Tapahtumissa on yleensä nähty myös McDonnell Douglas (Boeing) F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjän soolo (kuvassa alla). Ilmavoimien tämän vuoden näytöslentäjää ei ole vielä julkistettu.

utti_avoimet_0516_1Lisäksi Sotilasilmailusta ammatti -tapahtumissa on taivaalla saatu nähdä esimerkiksi esittelylentoja Valmet L70 Vinka -harjoituskoneella ja Pilatus PC-12NG -yhteyskoneella. Lisäksi Utin jääkärirykmentin pyöriväsiipiskalustoa on ollut mukana.

Maanäyttelyissä on aina esitelty monipuolisesti lentotekniikkaa ja muuta Ilmavoimiin liittyvää tutkista tankkiautoihin. Myös tukikohtia turvaavat sotilaspoliisit ovat luonnollisesti mukana.

Utin jääkärirykmentin toimintanäytöspäivän pääosassa ovat puolestaan Helikipteripataljoonan omat NH Industries NH90 -kuljetushelikopterit ja kevyet koulutuksessa käytettävät Hughes MD500 -kopterit. Myös Ilmavoimat on mukana tässäkin tapahtumassa.

Utissa keskeistä osaa tarjonnassa näyttelee laskuvarjojääkärien ja erikoisjoukkojen koulutuksen esittely. Päivän nimen mukaisesti luvassa on toimintanäytöksiä yhdessä helikopterien kanssa (kuvassa alla, klikkaa suuremmaksi). T.T.

utti_avoimet_0516_4

Tänä vuonna toukokuun kalenteri näyttää tältä:

Perjantai 12.5: Sotilasilmailusta ammatti -tapahtuma Lapin Lennostossa Rovaniemellä

Perjantai 12.5: Utin jääkärirykmentin toimintanäytöspäivä Utissa

Tiistai 16.5: Sotilasilmailusta ammatti -tapahtuma Satakunnan Lennostossa Pirkkalassa

Keskiviikko 17.5: Sotilasilmailusta ammatti -tapahtuma Karjalan Lennostossa Rissalassa

Torstai 18.5: Sotilasilmailusta ammatti -tapahtuma Ilmasotakoulussa Tikkakoskella

Tarkemmat ohjelmat ja kellonajat ovat vielä vahvistamatta. Tapahtumista kiinnostuneiden kannattaa seurata Ilmavoimien ja Utin jääkärirykmentin nettisivuja.

Lue Lentoposti.fi -juttuja aiemmista tapahtumista: