Utin lentotukikohta täytti komeasti 100 vuotta - avoimet ovet houkuttelivat paikalle runsaasti yleisöä

Utti_2018_NH90_soihdut

Utin tukikohta 100 vuotta - teemalla järjestetyt vuoden 2018 avointen ovien tapahtuma järjestettiin Utin jääkärirykmentissä 17. toukokuuta. Aurinkoinen ja helteinen sää suosi tapahtumaa ja paikalla oli arkipäivästä huolimatta tavanomaiseen tapaan runsaasti yleisöä


Utti_2018_maanäyttely100-vuotisjuhlien laajemman ohjelman seurauksena perinteisen avointen ovien tapahtuman kestoa oli pidennetty tunnilla neljään tuntiin ja varuskunta-alueen portit avattiin jo kello 10.

Myös ilma-alusten maanäyttely oli normaalia laajempi. Juhlavuoden kunniaksi myös Ilmavoimien läsnäolo oli normaalia näkyvämpi, onhan Utilla keskeinen rooli myös ilma-aseemme historiassa.

 Perinteiseen tapaan tilaisuuteen oli vapaa pääsy. Yleisösuosiota selittää osaltaan myös upea sää: aurinko ja sininen taivas hellivät kävijöitä ja mahdollistivat täyden lento-ohjelman esittämisen. Tapahtuman loppupuolella tosin poutapilvien varjot hieman haittasivat vaativimpia valokuvaajia.

Leijona Catering myi hyvin kauppansa tehnyttä klassista hernekeitto - pannukakku -annosta. Sotilaskodin myyntipisteiden perinteisille munkkikahveille oli myös jatkuva jono.

Maanäyttelyssä oli esillä Ilmavoimista McDonnell Douglas (Boeing) F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjä, BAE Systems Hawk -suihkuharjoituskone, Pilatus PC-12NG - yhteyskone ja CASA C-295M -kuljetuskone.

Utti_2018_erikoisjääkärien_toimintanäytösNäyttelyssä oli mukana myös Ilmavoimien entistä kalustoa: nykyisin siviilirekisterissä lentävät Saab Safir ja Douglas DC-3 -koneet. Kolmosella on ollut myös keskeinen rooli Utin historiassa. Aero / Finnairilta  ostetut koneet palvelivat pitkään Kuljetuslentolaivueessa.

Utin jääkärirykmentin nykyisen oman NH Industries NH90- ja Hughes MD500 -helikopterikaluston lisäksi maanäyttelyssä oli mukana myös Ruotsin puolustusvoimien Sikorsky UH-60 Black Hawk (Hkp 16A) -helikopteri (kuvassa alla).

Näytöksen alun komeassa lippuhypyssä liitovarjoilla laskeutuneet hyppääjät toivat maahan Suomen ja Utin jääkärirykmentin liput.

Lentonäytösosuudessa ilmassa nähtiin Ilmavoimien Utti_2018_Hkp_16AHornet-soolo ja Midnight Hawks -osastotaitolentoesitys.

Utin Jääkärirykmentin Helikopteripataljoonan NH Industries NH90-helikopterin kykyä avustaa viranomaisia esiteltiin Bambi Buckett -sammutusvesisäiliön tyhjennyksellä. Myöhemmin nähdyllä esityslennolla NH90 esitteli myös lämpöhakuisten ohjusten harhauttamiseen tarkoitettujen soihtuheitteiden käyttöä (otsikkokuvassa).

Tapahtumassa nähtiin luonnollisesti Uttiin kiinteästi liitettävien laskuvarjojääkärien hypyt uusilla T-11-joukkojenpudotusvarjoilla. Alustana toimi Ilmavoimien C-295M -kuljetuskone.

Erikoisjoukkojen toimintanäytöksessä kahdella NH90-helikopterilla saapuneet erikoisjääkärit vapauttivat vihollisen sieppaaman panttivangin. Vapautusoperaatiota tuki ilmassa myös MD500-kevythelikopteri, jonka ovella istunut tarkka-ampuja varmisti joukkojen toimintaa maassa.

Utti_2018_PZL SM-1 (Mil Mi-1)Kouvolan seudun ammattiopisto esitteli Utin toimipisteessään tapahtuvaa lentokoneasennuksen perustutkintoa. Oppilaitoksen maanäyttelyyn oli tuotu opetusvälineinä käytettäviä helikoptereita. Mukana oli mm. historiallinen Mil Mi-1 sekä modernimpi SA360C Dauphin.

Utin historiaan läheisesti liittyviä Mil Mi-8 -koptereita oli tuotu näytteille peräti kaksi. Niistä toisen moottorit käynnistettiin tilaisuuden lopussa.

Utin avoimet ovet oli yksi vuoden 2018 aikana järjestettävistä Puolustusvoimat 100 -juhlavuoden yleisötapahtumista. Saman viikon aikana Ilmavoimat järjesti Sotilasilmailusta ammatti -tapahtumia Pirkkalassa, Rissalassa ja Rovaniemellä (lue uutisemme tämän jutun lopusta).


Utin lentotukikohdan perustamisesta 100 vuotta

Utti_2018_laskuvarjojääkärien_tukkijumppaHuhtikuussa 1918 silloinen ratsuväenkenraali Mannerheim antoi käskyn perustaa Uttiin lentotukikohta heti, kun se on mahdollista.

Lentokentän raivaustöiden aloittamisesta tuli 10. toukokuuta kuluneeksi tasan sata vuotta. Kyseinen päivä eli 10. toukokuuta on sittemmin määritetty Utin jääkärirykmentin vuosipäiväksi.

Ensimmäiset lentokoneet siirrettiin kentälle kesäkuussa 1918, mistä alkaen Utissa on ollut sotilasilmailuun liittyvää lentotoimintaa. Tukikohdan nimi muuttui vuosien saatossa lukuisia kertoja. Viimeisin Ilmavoimien yksikkö Utissa oli Kuljetuslentolaivue, joka toimi tukikohdassa vuoden 1996 loppuun asti.

Utti_2018_Midnight_HawksUtin jääkärirykmentti perustettiin 1.1.1997 yhdistämällä 1960-luvulla perustettu Laskuvarjojääkärikoulu, Ilmavoimista siirretty Helikopterilentue sekä Sotilaspoliisikoulu.

Vuonna 2001 Helikopterilentue organisoitiin Helikopteripataljoonaksi. Erikoisjääkäripataljoona perustettiin vuonna 2005.

Nykyisin Utin jääkärirykmentin kokoonpanoon kuuluvat esikunnan lisäksi Helikopteripataljoona, Erikoisjääkäripataljoona, Tukikomppania ja Huoltokeskus.

Muita Utin kentän laidalla toimijoita sen siviilipuolella ovat Kouvolan seudun ammattioppilaitos, Patrian NH90-kopterien huolto, Utin lento ja Skydive Finland. Jälkimmäinen syntyi kun Utin Laskuvarjokerho ja viimeksi Hangon Täktomin kentällä toiminut helsinkiläinen Suomen Laskuvarjokerho yhdistivät toimintansa.

Utti_2018_jäälärorykmentin_lippu

Lue myös: