Spirit Airlines ja JetBlue yhdistyvät - yhteistyö Frontier Airlinesin kanssa peruuntui

N4048J_210722JetBlue Airways Corporation ja Spirit Airlines, Inc. julkistivat 28. heinäkuuta 2022 molempien yhtiöiden hallituksien hyväksyneen yhtiöiden yhdistysmissuunnitelmat. Edellispäivänä 27. heinäkuuta Spirit Airlines tiedotti päättäneensä neuvottelut yhdistymisestä Frontier Airlinesin kanssa. Tavoitteena on haastaa USA:n markkinoita hallitseva nelikko.

JetBlue ja Spirit Airlines aikovat haastaa yhdessä markkinoita nykyisin hallitsevat neljä suuryhtiötä (Big Four) eli United Airlinesin, Delta Air Linesin, American Airlinesin ja Southwest Airlinesin. Yhteisen reittiverkoston ja laivaston avulla JetBlue ja Spirit Airlines tarjoavat 77 miljoonalle matkustajalle entistä enemmän vaihtoehtoja.

Osapuolet ilmoittivat molempien yhtiöiden hallitusten hyväksyneen yhdistymissopimuksen. Sen mukaan JetBlue ostaisi Spirit Airlinesin osakkeet 3,8 miljardilla Yhdysvaltain dollarilla.

Jetblue_tailYhdistymisen myötä JetBluen verkostossa olisi tarjolla joulukuusta 2022 lähtien yli 1700 päivittäistä lentoa yli 125 kohteeseen 30 eri maassa. JetBluella ja Spirit Airlinesilla olisi yhdessä 458 lentokoneen laivasto ja tilauskirjat yli 300 modernista ja polttoainetehokkaasta Airbus-koneesta. Yhdistetyssä Airbus-laivastossa tulee olemaan uusia A220- ja A320neo-koneita.

Yhdistyessään lentoyhtiöiden palveluksessa olisi yli 34 000 miehistön jäsentä ja kasvun odotetaan jatkuvan. Lisäksi JetBlue suunnittelee ottavansa siipiensä suojaan nykyiset Spirit Airlinesin liikenteen ulkoistukset niissä liikenteen solmukohdissa, joissa JetBluella on jo lentävää henkilökuntaa. JetBlue laajentaa myös irtisanomissuojaa koskemaan Spirit Airlinesin miehistöjä, kun yhdistyminen toteutuu.

Jatkossa JetBlue keskittyy erityisesti Fort Lauderdaleen, Orlandoon, San Juaniin ja Los Angelesiin sekä neljän suuryhtiön liikenteen solmukohtiin Las Vegasiin, Dallasiin, Houstoniin, Chicagoon, Detroitiin, Atlantaan Miamiin.

Spirit_A319Yhdistyneenä Spirit Airlines ja JetBlue ovat viidenneksi suurin lentoyhtiö Yhdysvalloissa, mutta kooltaan se olisi edelleen merkittävästi pienempi kuin ns. Big Fourin yhtiöt. Siitä huolimatta yhdistymisen odotetaan muuttavan kilpailutilannetta useilla reiteillä.

Neljällä USA:n suurlentoyhtiöllä on hallussaan yli 80 prosenttia markkinoista. JetBlue ja Spirit saisivat yhdessä noin yhdeksän prosentin markkinaosuuden, kun neljänneksi suurimman yhtiön osuus on 13 prosenttia ja suurimman yhtiön 23 prosenttia.

Spirit Airlines, Inc. ja Frontier Airlinesin omistava Frontier Group Holdings, Inc. ilmoittivat helmikuussa 2022 yhdistysmisaikeistaan muodostaakseen Yhdysvaltain kilpailukykysimmän halpalentoyhtiön. Kauppojen oli määrä toteutua vuoden 2022 toisella vuosipuoliskolla. Tämän sijaan yhdistymishanke kariutui 27. heinäkuuta ja Spirit Airlines etenee asiassa JetBluen kanssa 28. heinäkuuta tehdyn ilmoituksen mukaisesti.

JetBluen ja Spirit Airlinesin yhdistymisen odotetaan toteutuvan viimeistään vuoden 2024 ensimmäisen vuosipuoliskon aikana. Kauppa vaatii vielä viranomaishyväksynnät sekä hyväksynnän Spirit Airlinesin osakkeenomistajilta.

JetBlue ja Spirit Airlines jatkavat operointia itsenäisesti, kunnes kauppa on hyväksytty. Myös kanta-asiakasohjelmat jatkuvat normaalisti. Yhdistettyjä yhtiöitä on määrä johtaa New Yorkista ja toimitujohtajana jatkaa Robin Hayes.

 Lue myös: