Suomen Hornetit ja Hawkit mukana Arctic Fighter Meet 19 -harjoituksessa Norjassa

286_031118bNorjan ilmavoimat järjestää Arctic Fighter Meet 19 (AFM19) -lentotoimintaharjoituksen Bodön tukikohdassa 19.–23. elokuuta. Harjoituksessa on mukana joukkoja Suomen, Ruotsin ja Norjan ilmavoimista.


Suomesta Arctic Fighter Meet 19 -harjoitukseen osallistuu neljä Boeing (McDonnell Douglas) F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää ja kaksi BAE Systems Hawk-suihkuharjoituskonetta. Ilmavoimien kantahenkilökunnasta koostuvan suomalaisen harjoitusosaston vahvuus on noin 70 henkilöä.

Norjan_ilmavoimat_harjoitteleeNorjan ilmavoimat osallistuu harjoitukseen Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon -hävittäjillä ja Ruotsin ilmavoimat Saab JAS 39 Gripen C/D -hävittäjillä. Lentotoiminta tapahtuu Norjan ilmatilassa.

Vuosittaisten Arctic Fighter Meet -harjoitusten teemana on lentää koulutusohjelmien mukaisia tehtäviä erilaisia konetyyppejä vastaan sekä perehdyttää Suomen, Ruotsin ja Norjan ilmavoimien nuorimpia hävittäjäohjaajia kansainväliseen toimintaympäristöön.

Norjan Ilmavoimilla on nykyisin käytössä myös Lockheed Martin F-35 -hävittäjiä. Ne eivät ainakaan toistaiseksi julkaistujen tietojen valossa osallistu AFM-19-harjoitukseen.

Vastaavia harjoituksia on järjestetty vuodesta 2003 alkaen. Suomen, Ruotsin ja Norjan ilmavoimien yhteiset Arctic Fighter Meet -harjoitukset ovat osa pohjoismaista NORDEFCO-puolustusyhteistyötä.

Vuonna 2018 Arctic Fighter Meet -harjoitus järjestettiin Rovaniemellä.