Suomen Hornetit osallistuivat monikansalliseen ilmaoperaatioon Norjassa - mukana 50 lentokonetta

HN_GR_F35Suomen ilmavoimat osallistui neljällä F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjällä monikansalliseen  NATO:n ilmaesikunnan ja Norjan ilmavoimien johtamaan ilmaoperaatioon Norjan rannikolla 2. kesäkuuta 2022. Operaatioon osallistui kaikkiaan noin 50 lentokonetta Suomen, Ruotsin, Norjan, Ison-Britannian, Saksan ja Ranskan ilmavoimista.

NATO:n ilmaesikunnan ja Norjan ilmavoimien johtamassa monikansallisessa ilmaoperaatiossa harjoiteltiin ilma-, maa- ja meritoimintaa laajalla alueella Norjan rannikolla 2. kesäkuuta 2022. Norjan ilmavoimat oli ensimmäistä kertaa vetovastuussa kehittyneessä yhteistoimintaharjoituksessa, jossa olivat mukana Natomaat sekä partnerit Suomi ja Ruotsi.

Lapin lennoston Hornet-hävittäjät osallistuivat harjoitukseen osana Suomen, Ruotsin ja Norjan Cross Border Training -yhteistyötä.
 
Ilmaoperaatioharjoituksessa simuloitiin joukkovoimaa yhteisammunnoilla, taktista toimintaa ja operointia rajoitetussa ilmatilassa yhdessä elektronisen sodankäynnin uhkien kanssa.

Merialuksia ja Yhdysvaltain maaohjusten laukaisulaitteita pelattiin kuvitteellisesti edistyneiden koulutusskenaarioiden mahdollistamiseksi. Harjoituksessa oli mukana myös aluksia merellä sekä maalle sijoitettavia ohjusten laukaisualustoja.

Mukana oli kaikkiaa noin 50 ilma-alusta ja hävittäjien lisäksi operaatiossa oli mukana ilmatankkauskoneita, erilaisia valvontatehtäviin kykeneviä ISR- (Intelligence, Surveillance & Reconnaissance) ja AWACS-koneita (Airborne Warning and Control Systems)  sekä ja -kuljetuskoneita.

Suomen F/A-18 Hornet-hävittäjien lisäksi harjoitukseen osallistui mm. Ruotsin ilmavoimien Gripen -hävittäjiä, Norjan ilmavoimien F35A-hävittäjiä. Ison-Britannian ilmavoimien Typhoon-hävittäjiä sekä Ranskan ilmavoimien Mirage 2000 -hävittäjiä. Mukana olivat myös ainakin Ranskan A330 MRTT ja Saksan A400M Atlas ilmatankkauskoneet sekä C-130 Hercules -kuljetuskoneita.

HN_A400M_tankkausUseat koneet osallistuivat harjoitukseen kotitukikohdistaan ja ottivat tehtävien aikana polttoainetäydennystä ilmatankkauskoneesta.

Suomalaishornetit tukeutuivat Rovaniemen tukikohtaan ja tankkasivat Norjan rannikolla Saksan ilmavoimien Airbus A400M Atlas -koneesta ennen paluuta Rovaniemelle.

"Tämän kaltaiset harjoitukset vahvistavat Naton kykyä keskittää monikansallisia suorituskykyjä kaikilta osa-alueilta komponenteista ja siten korostaa liittoutuneiden kykyä turvata koko euroatlanttista aluetta", sanoi Naton ilmaesikunnan  apulaiskomentaja kenraaliluutnantti Pascal Delerce.

"Reaaliaikaiset korkean intensiteetin harjoitukset varmistavat henkilöstömme ja johtokeskuksemme hyvän valmistautumisen vaikutuskykyjen lähettämiseksi paikalle ylläpitämään rauhaa ja vakautta", jatkoi kenraaliluutnantti Delerce.