Suomi jatkaa edelleen maahantulon rajoituksia - uusi takaraja on 15. kesäkuuta 2021

IMG-20200909-WA0011Valtioneuvosto päätti 20. toukokuuta, että maahantulon rajoituksia jatketaan 15. kesäkuuta 2021 saakka. Koronapandemia jatkuu edelleen, eikä riittäviä toimenpiteitä rajoitusten korvaamiseksi ole edelläänkään saatu käyttöön. Virusmuunnosten leviämisen ehkäisemiseksi sisärajavalvontaa ja ulkorajaliikenteen rajoituksia jatketaan edelleen.

Valtioneuvoston päätöksellä aiempiin 22. huhtikuuta tehtyihin päätöksiin tehdään pieniä muutoksia, jotka tulevat voimaan 24. toukokuuta.

Sisä- ja ulkorajarajoitusten lisäksi jatketaan myös tiettyjen rajanylityspaikkojen aukioloaikojen rajoituksia Lapissa länsirajalla sekä Suomen itärajalla. Henkilöliikenteelle avoinna olevilla rajanylityspaikoilla sallittuja maahantuloperusteita ovat Suomessa tai muussa EU- tai Schengen-valtiossa asuvien paluu ja muu välttämätön syy.

Jatkossa myös osallistuminen oppilaitoksen pääsykokeeseen, jos osallistuminen edellyttää fyysistä läsnäoloa, katsotaan perustelluksi henkilökohtaiseksi syyksi saapua maahan.
Rajoitukset poistetaan Suomen ja Norjan välisen maarajan rajayhteisöjen asukkailta. 

Sisärajaliikenteellä tarkoitetaan Suomen ja muiden Schengen-alueeseen kuuluvien maiden välistä liikennettä. 22.4. tehtyä päätöstä muutetaan niin, että rajaliikenteen rajoitukset poistetaan Suomen ja Norjan välisen maarajan rajayhteisöjen asukkailta.

Suomi rajoittaa maahantuloa kaikista Schengen-maista paitsi Islannista. Schengen-maita ovat EU:n jäsenmaista Alankomaat, Belgia, Espanja, Italia, Itävalta, Kreikka, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro sekä EU:n ulkopuolisista maista Islanti, Liechtenstein, Norja ja Sveitsi.

Rajoitukset eivät koske huvialusliikennettä Schengen-maiden välillä.

Ulkorajaliikenteen rajoituksiin pieniä muutoksia


Ulkorajaliikenteellä tarkoitetaan Suomen ja Schengen-alueeseen kuulumattomien kolmansien maiden välistä liikennettä.

Epidemiologiseen arvioon perustuen maahantulon rajoitukset poistetaan 24.5. alkaen Israelin asukkailta Israelista Suomeen saapuvassa liikenteessä.

Rajoitukset on jo aiemmin poistettu Vatikaanista Suomeen saapuvassa liikenteessä sekä Suomen ja Australian, Etelä-Korean, Singaporen, Ruandan ja Uuden-Seelannin välisessä liikenteessä näiden maiden asukkaiden osalta. Maahantuloa ei rajoiteta maiden matalan koronailmaantuvuuden ja tautiriskin takia.

Maahantulon rajoitukset palautetaan 24.5. alkaen Thaimaan asukkaille Thaimaasta Suomeen saapuvassa liikenteessä. Muiden maiden osalta maahantulon rajoituksia jatketaan 15.6.2021 asti.

Risteilyalusten satamassakäynti on sallittua ilman matkustajien maissa käyntiä.


Hallitus suosittelee edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista ulkomaille


HEL_depaula_2Perustuslain mukaan Suomen kansalaisella ja Suomessa asuvalla on aina oikeus palata Suomeen, ja jokaisella on oikeus halutessaan lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu.

Hallitus kuitenkin suosittelee edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista ulkomaille paitsi maihin, joiden osalta on luovuttu maahantulon rajoituksista.

Matkalle lähtijän pitää itse varmistaa kohdemaan senhetkiset maahantulo- ja karanteenimääräykset.