Kontrolli tiukentuu Helsinki-Vantaalla - matkustajille valtion kyyti kotiin, joukkoliikennettä vältettävä

koronapassi_1(päivittynyt klo 19.30) Koronapandemiaan liittyviä toimia tiukennetaan Suomeen saapuvien matkustajien osalta Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Jo aiemmin matkustajat on vastaanottanut terveydenhuoltohenkilöstö, mutta nyt odotettavissa on myös valtion järjestämä kuljetus. Syynä on ohjeistus, jonka mukaan maahan saapuvien matkustajien tulee välttää julkisia liikennevälineitä ja pysyä karanteenin kaltaisissa olosuhteissa. Raideliikenne ei pysähdy enää Helsinki-Vantaan asemalla.

Helsinki-Vantaalla otettiin perjantaina 27. maaliskuuta viranomaisyhteistyössä käyttöön uusia toimia koronaviruksen leviämisen rajoittamiseksi. Ulkomailta saapuville matkustajille järjestetään tarvittaessa kuljetus kotipaikkakunnalle.

EFHK_liukuportaat_1Helsinki-Vantaan kehäradan juna-asema suljetaan. VR:n mukaan lähijunat eivät toistaiseksi pysähdy Lentoaseman asemalla perjantaista 27.3. kello 16.30 alkaen koronavirustilanteen vuoksi. HSL järjestää lentoaseman työntekijöille ja kotimaan lentolipun haltijoille bussikuljetuksen lentoaseman ja Aviapoliksen aseman välille. Henkilöstökuljetuksen vuoroväli on 15-20 minuuttia.

Vantaan kaupunki kertoo lähettäneensä lentoasemalle terveydenhuollon valmiusryhmän, joka aloittaa perjantain aikana päivystyksen Helsinki-Vantaalla. Sen tehtävänä on vastaanottaa ulkomailta saapuvia lentoja ja opastaa saapujia liikkumisessa ja tarvittaessa hoitoon hakeutumisessa.

"Lentokentän tilanne on kriittinen ja näemme välttämättömäksi avun lähettämisen. Kokoamme parhaillaan lääkäreistä ja hoitajista joukkoa, joka lentoasemalle siirtyy. Keski-Uudenmaan pelastuslaitos osallistuu toimintaan", kertoo kaupunginjohtaja Ritva Viljanen.

koronatiski_1Ulkomailta saapuville matkustajille on tarjolla infopisteitä Helsinki-Vantaan lentoaseman tuloaulassa 2B. Matkustajille järjestetään kyyti tilausbusseilla tai tilaustakseilla. Mikäli matkustajalla ei ole vakituista asuinpaikkaa Suomessa ohjataan hänet tilapäismajoitukseen.

Valtioneuvoston 27. maaliskuuta pidetyssä tiedotustilaisuudessa kerrottiin Helsingin alueelta kartoitetun 140 yksiötä ja kaksiota, joihin ihmisiä voidaan ohjata karanteenin ajaksi. Kyseessä on Sosiaali- ja terveysyhtiö Luona Oy:n mahdollistama ratkaisu, jonka matkustaja maksaa itse. Myös Turun seudulla on varauduttu järjestämään majoitusta jopa tuhannelle matkustajalle.

Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen kertoi tiedotustilaisuudessa, että rajavartijat selvittävät passintarkastuksen yhteydessä onko maahan saapuvalla matkustajalla paikkaa jossa karanteeni voidaan järjestää.

IMG_20200327_193522Tämän jälkeen matkustaja ohjataan annettujen tietojen perusteella joko omatoimisesti eteenpäin, terveydenhuollon neuvontapisteeseen tai ajojärjestelijän palvelupisteeseen.

Terveydenhuollon neuvontapisteessä oireilevat henkilöt ohjataan näytteenottoon ja hotellimajoitukseen odottamaan vastauksia. Jos näyte negatiivinen, he jatkavat normaalia karanteenia joko osoitetussa majoituksessa tai kotonaan.

Jos tulos on positiivinen, heidät siirretään terveydenhuollon piiriin. Karanteenipäätös tehdään, mikäli matkailija ei suostu vapaaehtoisesti karanteeniin. Henkilöille, joilla ei ole karanteenipaikkaa Suomessa, järjestetään majoitus 14 vuorokauden ajaksi.

Tilausbussikyyti vie matkustajan paikkaan, josta loppumatkan kotiin voi itse järjestää. Kyytejä pyritään järjestämään mahdollisimman väljinä, joten matkustajille voi tulla odotusta. Finavian mukaan bussit kulkevat 1-2 tunnin välein.  Tilausbussikyyti on maksuton Suomeen ulkomailta saapuville matkustajille.

koronatuloaula_1Jos tilausbussikyyti ei ole mahdollinen tarjotaan vaihtoehdoksi tilaustaksia, joka kuljettaa palaavan matkustajan suoraa reittiä kotiin. Kyyti on maksuton Suomeen ulkomailta saapuville matkustajille. Kyyti tulee järjestää tuloaulan infopisteellä, sillä muutoin kyyti tulee maksaa itse.

Tilauskuljetukset ovat valtion järjestämiä sopimuskuljetuksia. Tartuntariskiä minimoidaan väljästi täytetyillä paikoilla linja-autoissa ja takseissa ei käytetä etupenkkejä.

Finavia kertoo henkilökuntansa avustavan terminaalissa ja bussilaitureilla matkustajia ja pyytää näitä huomioimaan riittävän välimatkan pitämisen kanssamatkustajiin ja henkilökuntaan niin terminaalissa kuin bussissa.

koronatuloaula_2Helsinki-Vantaan terminaaleissa näkyvien infojen lisäksi matkustajien huomiota asiaan pyritään saamaan myös kuulutuksilla saapuvien matkustajien matkatavaroiden luovutusauloissa. Ne kuuluvat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi koskien karanteenia ja julkisten liikennevälineiden välttämistä lennon jälkeen. Lisäksi karanteeniohjeistus on esillä myös lentotieto- ja digitaalisilla näytöillä eri kielillä.

Viikonlopun aikana Suomeen odotetaan saapuvan ulkomailta eri lennoilla tuhansia ihmisiä. Perjantain 27. maaliskuuta aikaan Helsinki-Vantaalle saapuu mm. Finnairin ja Ulkoministeriön järjestetämät kotiutuslennot Pafokselta, Farosta ja Funchalista. Lauantaina 28. maaliskuuta Helsinki-Vantaalle saapuu myös Finnaiirn kotiutuslento Miamista. Näiden lisäksi Finnair lentää reittilentoja vielä joihinkin Euroopan kohteisiin sekä yksittäisiä kaukolentoja. Poikkeusluvalla kotiutuslentoja voi saapua muillekin Suomen lentoasemille.

koronatiski_2Kaikkien Suomeen saapuvien matkustajien tulee välttää liikkumista kodin ulkopuolella karanteenia vastaavissa vastaavissa olosuhteissa 14 vuorokauden ajan.

Valtioneuvoston mukaan lentokentällä tapahtuvien toimenpiteiden osalta vastuulliset viranomaiset ovat ensisijassa Finavia, rajamuodollisuuksien osalta sisäministeriö ja liikenteen osalta liikenne- ja viestintäministeriö. Terveydenhuollon toimenpiteiden ohjaamisesta vastaa sosiaali- ja terveysministeriö.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Suomessa on 27. maaliskuuta mennessä kaikkiaan 1025 varmistettua koronavirustapausta. MH

THL:n koronakarttasovellus

Päivitys kello 17.00: Lisätty tieto kehäradan Helsinki-Vantaan juna-aseman sulkemisesta.
Päivitys kello 18.05: Lisätty tieto Vantaan kaupungin lentoasemalle lähettämästä valmiusryhmästä.
Päivitys kello 19.30: Lisätty valtioneuvoston julkaisema kaavio maahansaapuvia kohtaavista toimista ja tarkennettu prosessia maahan saapumisesta.

Lue myös: