SVT: Ruotsin hallitus näytti vihreää valoa JAS 39 E Gripen -hävittäjille

JAS39_Gripen_2Ruotsin hallitus on päättänyt jatkaa puolustusvoimien  60 Saab JAS 39 E Gripen -monitoimihävittäjän hankintaprosessia. Uuden koneen hankintaa vauhdittaa nyt myös Ukrainan tilanne, kertoo SVT. E-versio tunnetaan myös nimellä Gripen NG (Next Generation).

Ruotsi jatkaa uusien Gripen JAS 39 E -koneiden hankintaa huolimatta Sveitsin toukokuisesta kansanäänestyksestä, joka torppasi hävittäjäkaupat. Saab tiedotti Sveitsin päätöksen jälkeen hävittäjäohjelman kehitystyön jatkuvan normaalisti. Koneen kehityskulujen maksaminen on siis jäämässä yhä enemmän Ruotsin harteille.

Ruotsin puolustusministeri Karin Enström, kommentoi SVT:lle Ukrainan tapahtumien vauhdittaneen Ruotsin hävittäjäuudistusta. Ennakkotilaussopimus Saabin kanssa olisi SVT:n mukaan rauennut elokuun lopussa.

defmin_enstrom_1"Kyseessä on turvallisuutemme ja puolustuskykymme. Meidän tulee vahvistaa puolustuskykyämme pitkällä tähtäimellä", sanoi Enström SVT:lle.

Saabilla on somittu sopimus 60 uuden JAS 39 E Gripen -koneen toimituksista Ruotsin puolustusvoimien materiaalilaitokselle FMV:lle. Ensimmäiset uudet JAS 39 E -koneet toimitetaan Ruotsille joka tapauksessa vuonna 2018.

Vuonna 2012 Ruotsin hallitus ehdotti koneen kehityskuluihin 300 miljoonan kruunun rahoitusta ja vuosittain tämän jälkeen 200 miljoonaa kruunua. Kokonaisuutena kyseessä on kuitenkin miljardien eurojen hanke.

JAS 39 E tuo merkittäviä suorituskykyparannuksia verrattuna aikaisempiin versioihin. Siinä on tehokkaampi moottori, pidempi kantama, suurempi aseistuksen määrä, uusi tutka ja kehittyneempi avioniikka.

FMV:n tilaamiin E-modifioitaviin koneisiin asennetaan myös Meteor-ohjusasejärjestelmä, joka on kehitetty yhteistyössä Ranskan, Italian, Espanjan, Saksan ja Englannin kanssa. Ohjuksen kantama on huomattavasti aiempia aseita pidempi.

Gripen on ensimmäinen taistelukone, jolla on kyky ampua Meteor-ohjus, joka on kehitetty myös Eurofighterin ja Rafalen tarpeisiin. Järjestelmää käytettäessä ohjaajan ei tarvitse nähdä kohdetta laukaustessaan ilmasta ilmaan ohjuksen (BVRAAM eli Beyond Visual Range Air-to-Air Missile).


Gripenit maailmalla

Ruotsalaiset Gripen-hävittäjät ovat viiden maan ilmavoimien ykkösnyrkki. Ruotsin lisäksi koneita käyttävät  Etelä-Afrikka, Tsekki, Unkari ja Thaimaa. Tsekki teki toukokuussa uuden 12-vuotisen jatkosopimuksen 14:sta Gripen C/D -hävittäjän käytöstä vuoteen 2027 saakka.

Näiden lisäksi Englantilainen Empire Test Pilot School käyttää Gripeneitä koelentäjien koulutuksessa.

Saab teki joulukuussa 2013 noin 4,5 miljardin Gripen-kaupat Brasilian kanssa. Ruotsalaisvalmistaja solmi joulukuussa myös ison yhteistyösopimuksen Boeingin kanssa osallistumisesta harjoitushävittäkilpaan Yhdysvaltain ilmavoimille.

SVT.se: Regeringen ger klartecken för nya Jas-plan

Lue myös: