Syy selvisi: vahingossa levinnyt paprikasumute aiheutti Helsinki-Vantaan terminaalin evakuoinnin

Joulu_HEL_aula_laajaUseat henkilöt saivat hengitystieoireita torstaina 1. joulukuuta Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Tapahtumat johtivat Terminaali 2:n osittaiseen sulkemiseen. Tänään valtakunnansyyttäjävirasto kertoi, ettei tapauksesta aloiteta esitutkintaa. Oireet aiheutuivat vahingossa ilmaan päässeestä poliisin OC-paprikasumutteesta.

Yhteensä 27 Helsinki-Vantaan Terminaali 2:n turvatarkastusalueella työskennellyttä sai outoja oireita aamupäivällä 1. joulukuuta. Lähtöaula eristettiin, mutta pelastuslaitos ei havainnut mitään poikkeavaa. Jo avattu aula tyhjennettiin toistamiseen iltapäivällä. Se otettiin käyttöön hieman ennen kello 16.

Henkilökunta havaitsi kurkun karheutta, silmien kirvelyä ja yskää. Kaikkiaan altistui 24 ihmistä. Oireet helpottivat muutamassa kymmenessä minuutissa, mutta kaikkiaan yhdeksän ihmistä lähetettiin sairaalaan tarkastettavaksi

paprikasumutin_us_navyPoliisilla oli alkuvaiheessa useita tutkintalinjoja. Yhden perusteella epäiltiin hengitystieoireiden aiheutuneen poliisin itsensä käyttämästä OC-paprikasumutteesta.

Siksi tapauksesta tehtiin poliisirikosilmoitus Valtakunnansyyttäjänvirastoon. Se johtaa lain mukaan esitutkintaa, jos poliisia epäillään rikoksesta virkatehtävää suoritettaessa.

Tutkinnanjohtajana toimiva Helsingin syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Kreetta Mäki-Kahra päätti 20. joulukuuta, ettei esitutkintaa käynnistetä. Selvitysten perusteella lentokentällä olleen poliisin käytössä olleesta kaasusumuttimesta oli vapautunut ilmaan OC-paprikasumutetta.

Se aiheutti useiden henkilöiden kokemat hengitystieoireet. Alustavien selvitysten perusteella asiassa on ollut kyse tapaturmasta eikä virkavelvollisuuden laiminlyönnistä.

OC-paprikasumute on myrkytön tuote, joka voi aiheuttaa hetkellisiä ärsytysoireita silmissä tai hengityselimissä ja se lähtee vedellä pesten pois. Sumutteelle altistuneilla henkilöillä ei ole tapahtuneesta terveydellistä haittaa eikä tapaus edellytä terveydellisiä jatkotoimenpiteitä. T.T.

Paprikasumutin on väliaikaisesti ihmisen toimintakykyyn vaikuttava kaasusumutin, jonka ärsyttävän kaasun vaikuttavana aineena on myös chilipaprikoiden sisältämä kapsaisiini. Kuten kaikkien aseeksi luokiteltavien kaasusumuttimien, paprikasumuttimen hallussapito niin voimankäyttöä kuin hätävarjeluakin varten on Suomessa luvanvaraista.

Välinettä kutsutaan paprikakasveista saatavan uutteen mukaan myös OC-sumuttimeksi (Oleoresin Capsicum). Virheellisesti suomennettuna paprikasumutteesta käytetään myös kansankielistä nimeä pippurisumutin (lähde: Wikipedia).

Lue myös: