THL:n liikennevalomalli päivittyi uusiin raja-arvoihin - vihreän rajana 25 koronavirustapausta

THL_liikennevalot_eurooppaTHL:n liikennevalomalli päivittyi ja nyt se huomioi hallituksen tekemät matkustamista koskevat linjaukset, jotka tulevat voimaan 19.9.2020. Liikennevalomalli auttaa ihmisiä arvioimaan ulkomailla matkustamiseen liittyvää koronatartunnan riskiä selkein värikoodein. Käytössä on nykyisin vihreä, punainen ja harmaa.

THL julkaisi liikennavalomallinsa 26. elokuuta ja nyt sitä on päivitetty uusiin hallituksen raja-arvoihin. Liikennevalomallin on määrä auttaa ulkomaille matkustavia arvioimaan koronavirustilannetta ja matkailun vaikutuksia. Liikennevalomalli on suuntaa antava eikä siis korvaa Suomen hallituksen tekemiä rajapäätöksiä.

THL:n mallissa maat jaotellaan kolmeen luokkaan:

Vihreässä luokassa riski tartunnalle ei ole merkittävästi korkeampi kuin Suomessa. COVID-19-ilmaantuvuus on alle hallituksen asettaman raja-arvon eli korkeintaan 25 tapausta per 100 000 asukasta per 14 päivää.

THL_liikennevalot_maailmaPunaisessa luokassa riski tartunnalle on korkeampi kuin Suomessa tai riskiä ei voida luotettavasti arvioida. COVID-19-ilmaantuvuus on yli 25 tapausta per 100 000 asukasta per 14 päivää.

Harmaaseen luokkaan kuuluvat EU:n ulkorajapäätöksen mukaiset maat. Matkustamista näihin maihin ei suositella lainkaan.  

Punaisista ja harmaista maista Suomeen saapuville suositellaan 14 päivän omaehtoista karanteenia. Terveydenhuollon ammattilainen saattaa myös tarkistaa näistä maista Suomeen saapuvien terveydentilan.

Perustuslain mukaan Suomen kansalaisella on aina oikeus palata Suomeen ja jokaisella on oikeus halutessaan lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu.

Oireisena tulee välttää kaikkea tarpeetonta liikkumista ja on hakeuduttava testiin. Oireisena ei saa lähteä matkalle, ei kotimaassa eikä ulkomaille.

Lue myös: