Tiistain lumimyräkkä testaa jälleen Helsinki-Vantaan snowhow-osaamisen

lumi_vantaa_1217_2(Päivittynyt 20.15) Kuten koko eteläisessä Suomessa, myös Helsinki-Vantaan lentoasemalla on tiistaina 12. joulukuuta ollut vaikeat sääolosuhteet. Voimakkaan sivutuulen vuoksi jouduttiin siirtymään yhden kiitotien käyttöön jo ennustettua aikaisemmin eli kello 12. Käytössä oli kiitotie 15/33.

Kun käytössä on kolmen kiitotien sijaan vain yksi, lentoliikenne hidastuu tavallista pienemmän kapasiteetin vuoksi. Iltapäivän loppupuolella käynnistyvä Finnairin Aasiasta saapuvien laajarunkokoneiden aalto koettelee kiitotiekapasiteetin riittävyyttä.

Kuten uutisen tiistaina alkuiltapäivän aikana otetuista kuvista käy ilmi, runsas lumisade huonontaa näkyvyyttä kenttäalueella. Sen ennakoitiin osaltaan rajoittavan lentoliikennettä.

 Samaan aikaan Keski-Euroopan huonot sääolosuhteet ovat myöhästyttäneet lentoja. Kerrainnaisvaikutukset haittaavat lentoliikennettä edelleenkin.

Myöhästymisiä onkin koettu runsaasti, mutta hankalista olosuhteista huolimatta liikenne toimi. Koneet ovat myöhästyneet jopa tunteja.

Illalla kello 19.50 Finavia kertoi tuuliolosuhteiden helpottuneen ja normaali kahden kiitotien yhtäaikainen käyttö oli jälleen mahdollista. Iltapäivän aikana syntyneitä viiveitä joudutaan vielä ottamaan kiinni, joten myöhästymisiltä tuskin vältytään loppuillan aikanakaan.

lumi_vantaa_1217_3Finavian mukaan kunnossapito pyörii tiistaina täydellä teholla ja lentoasema tekee kaikkensa, jotta käytössä oleva kiitotie saadaan pidettyä auki. Helsinki-Vantaalla toimivat noin 1 500 yritystä ovat varautuneet tilanteeseen varmistaakseen mahdollisimman sujuvan matkanteon.

Jos lentoyhtiöt joutuvat peruuttamaan lentojaan, matkustajat voivat kysyä lisätietoja omalta lentoyhtiöltään tai matkan järjestäneeltä matkatoimistolta.

lumi_vantaa_1217_4Suomalainen lentokenttien talvikunnossapidon lumiosaaminen eli snowhow on huippuluokkaa. Kiitotie pystytään rutiininomaisesti puhdistamaan lumesta 11 minuutissa, kun esimerkiksi Keski-Euroopassa lumimyrsky voi pysäyttää liikenteen kokonaan.

Talviliikenteen sujuva pyörittäminen tuokin Suomeen Finavian vieraiksi ulkomailta lentoasemaoperaattorien edustajia katsomaan, mitä tämä on mahdollista.

Menestyksen takana ovat investoinnit huippuluokan talvikalustoon, henkilöstön koulutus ja hyvä yhteistyö sekä toimiva viestintä kaikkien kentän toimijoiden kanssa. Talvitoiminnan organisointia ja toimintaa kehitetään, ja talvitoimintaa ja -prosesseja harjoitellaan säännöllisesti. T.T.

lumi_vantaa_1217_1