Toimitusjohtaja Mika Vehviläinen jättää Finnairin

vehvilainennet_cargotecFinnairin toimitusjohtaja Mika Vehviläinen on ilmoittanut eroavansa Finnairin palveluksesta 28.2.2013 siirtyäkseen Cargotecin toimitusjohtajaksi. Talouselämä-lehti uutisoi tulevasta muutoksesta jo tammikuun puolivälissä. Finnair kertoi tuolloin, ettei sillä ole tietoa toimitusjohtajan lähdöstä. Cargotec puolestaan tiedotti, että hakuprosessi on edelleen kesken. Finnairin vetovastuu siirtyy toistaiseksi operatiiviselle johtajalle Ville Iholle.

Cargotecin hallitus on kokouksessaan 27.1.2013 nimittänyt kauppatieteiden maisteri Mika Vehviläisen, s. 1961, Cargotecin uudeksi toimitusjohtajaksi. Hän siirtyy tehtävään 1.3.2013 alkaen. Cargotecin mukanaan toimitusjohtaja Vehviläisen kokonaispalkka säilyy samalla 50 000 euron kuukausitasolla, jonka Vehviläinen sai myös Finnairissa vuonna 2011 kiinteänä palkkana.

Cargotecissä toimitusjohtajalla on myös oikeus lyhyen ja pitkän aikavälin kannustinpalkkioihin mutta auto ja asuntoetua sopimukseen ei kuulu. Cargotec korvaa aikaisemman työsuhteen asuntoedun kertaluonteisena eränä. Toimitusjohtajasopimus ei sisällä erillistä lisäeläkettä ja eläkeikä on 63 vuotta.

"Vehviläinen on menestyksekkään kansainvälisen uransa aikana antanut vakuuttavia näyttöjä johtamis- ja tuloksentekokyvyistään vaikeissakin olosuhteissa", sanoo Cargotecin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Herlin.

"Hallitus on vakuuttunut, että hänen johdollaan Cargotec pystyy vastaamaan muutoshaasteisiin."

"Tavaraliikenteen ja logistiikan merkitys kasvaa entisestään tulevaisuudessa, ja Cargotec lastin- ja kuormankäsittelyratkaisujen edelläkävijänä tarjoaa mielenkiintoisen haasteen. Odotan innolla Cargotecin liiketoiminnan edelleenkehittämistä yhdessä koko henkilöstön kanssa", sanoo Mika Vehviläinen.

 ”On ollut hieno kokemus toimia Finnairin toimitusjohtajana ja osallistua siihen valtavaan rakennemuutokseen, joka ilmailualalla on parhaillaan menossa”, toteaa Vehviläinen Finnairin tiedotteessa.

"Olen nauttinut tästä muutostyöstä ja olen saanut tehdä töitä hienon tiimin kanssa, jos kohta mukaan on mahtunut vaikeitakin hetkiä. Yhdessä kaikkien finnairilaisten kanssa olemme onnistuneet toteuttamaan kuluneiden kolmen vuoden aikana monia vaikeitakin muutoksia ja parantamaan Finnairin kilpailukykyä."

"Uskon, että nyt on hyvä aika jättää Finnair seuraajalle, onhan yhtiö nyt kääntynyt kohti positiivista tulosta ja olemme paremmassa asemassa rakentamaan sellaista Finnairia, jota tulevat isot investoinnit edellyttävät", Vehviläinen arvioi.

”On ollut ilo nähdä, miten Finnair on sydämen asia ei vain henkilöstöllemme, vaan myös monille muille.  Siirryn nyt Finnairin asiakkaaksi, mutta olen varma, että tulevaisuudessakin sinivalkoiset siivet herättävät minussa lämpimiä, kotoisia tunteita."

"Nyt minulle on kuitenkin tarjottu uutta, kiehtovaa tehtävää, jollaista ei kovin usein ole tarjolla.  Uudessa työssäni pystyn hyödyntämään koko aiempaa kokemustani ja toisaalta se tarjoaa kiinnostavan mahdollisuuden oppia jälleen uusi toimiala ja toimia suomalaisen teollisuuden hyväksi. Tähän uuteen haasteeseen olen nyt päättänyt tarttua”, toteaa Vehviläinen.

”Mika Vehviläinen on osoittautunut vahvaksi muutosjohtajaksi, joka on kehittänyt Finnairia määrätietoisesti, jotta se olisi elinkelpoinen lentoliikennealan murroksessa,” sanoo Finnairin hallituksen puheenjohtaja Harri Sailas.

”On ikävää, että Mika lähtee, mutta Finnairilla on erittäin vahva johtoryhmä ja hyvin kokenut hallitus. Nämä varmistavat sen, että yhtiön positiivinen muutos jatkuu, kun uutta toimitusjohtajaa etsitään. Olemme jo aloittaneet uuden toimitusjohtajan etsinnän ja tavoitteemme tietysti on, että siirtymäkausi jäisi mahdollisimman lyhyeksi.”

Finnairin hallitus on nimittänyt toimitusjohtajan sijaiseksi yhtiön operatiivisen johtajan Ville Ihon. Ville Iho johtaa Finnairia, kunnes uusi toimitusjohtaja on nimitetty. Iholla on laaja ja pitkä kokemus Finnairista. Hän on ollut yhtiön palveluksessa vuodesta 1998 ja sen johtoryhmässä vuodesta 2009. Finnairin hallitus on jo aloittanut uuden toimitusjohtajan etsimisen.

Valtioneuvoston tiedotteen mukaan Finnair on Vehviläisen johdolla onnistunut tervehdyttämään taloudellista asemaansa, joka näkyy nyt yhtiön tuloksessa. Toimitusjohtajan vaihdokseen liittyvistä järjestelyistä vastaa ja niistä tiedottaa yhtiön hallitus normaaliin tapaan.

Finnair jatkaa Aasian-liikenteeseen perustuvan strategiansa ja säästöohjelmansa toteuttamista. Valtio-omistajan mukaan toimitusjohtajan erolla ole ei yhteyttä eikä vaikutusta pääomistajan harkintaan Finnairin mahdollisista omistusjärjestelyistä.