Transaviabaltikan Jetstream 31 -matkustajakoneella moottorihäiriö 19.1. - palasi takaisin Helsinki-Vantaalle

ES-PJA_180122Helsinki-Savonlinna -reitillä operoivan Transaviabaltikan Jetstream 31 -koneelle tapahtui moottorihäiriötilanne pian lentoonlähdön jälkeen keskiviikkona 19. tammikuuta 2022. Matkustajakone palasi nopeasti takaisin lähtökentälle Helsinki-Vantaalle ja pian tämän jälkeen Transaviabaltika lennätti paikalle varakoneen Tallinnasta.

TransaviabaltikaFR24_reittiTransaviabaltikan lennolla KTB504 BAe Jetsream 31 -koneelle tapahtui moottorihäiriö ja se palasi noin 8000 jalan korkeudesta pian takaisin Helsinki-Vantaalta keskiviikkoiltana 19. tammikuuta. Lentoposti.fi tiedusteli asiaa tuolloin tuoreeltaan Suomen Onnettomuustutkintakeskukselta, joka ei ollut vielä saanut tietoa tapahtuneesta. OTKES ei palannut asiaan, mutta tapaus on sittemmin vahvistettu moottorihäiriötilanteeksi.

Lentoposti.fi seurasi tilannetta ja hyvin mayday-hätäkutsun antaneen sekä turvallisesti yhdellä moottorilla Helsinki-Vantaalle tapahtuneen onnistuneen laskeutumisen jälkeen Tallinnasta nousi ilmaan yhtiön BAe Jetstream 32 (ES-PJR). Varakone saapui liikennöimään Savonlinnan lentoja moottorivaurioisen lentokoneen tilalle.

TransaviabaltikaFR24_profiiliOnnettomuustutkintakeskus suoritti vuonna 2021 alustavan tutkinnan vastaavasta tapauksesta toisen operaattorin kohdalla. Tuolloin OTKES totesi, että kaksimoottoriset matkustajakoneet on tyyppihyväksytty turvalliseen operointiin toisen moottorin vikaantuessa. Yhden moottorin suorituskyky on riittävä lennon eri vaiheissa. Varsinaiselle turvallisuustutkinnalle ei siten nähty tarvetta.

Lentäjät harjoittelevat moottorihäiriö- ja moottoripalotilanteita vuosittain simulaattorissa.

JSC Aviation Company "Transaviabaltika" on liettualainen vuonna 1998 perustettu lentoyhtiö. Sen kalustona on kolme Let L-410 Turbolet -konetta ja kaksi BAe Jetstream 31/32 -konetta. Transaviabaltika operoi reittiä juuri 19-paikkaisilla BAe Jetstream -potkuriturbiinikoneilla. Yhtiön kotikenttä on Liettuan Kaunas.

TransaviabaltikaFR24_varakone

Lue myös: